Romania a debutat cu o victorie categorica la Campionatul Mondial de handbal feminin din Danemarca, echipa pregatita de Tomas Ryde castigand cu 47-14 in fata echipei din Puerto Rico. Dupa o prima repriza in care tricolorele au primit doar trei goluri, selectionerul a rulat tot lotul in a doua repriza, iar adversarele au ajuns la un total de 14 reusite. Meciul s-a disputat la Frederikshavn (Danemarca).

Cristina NeaguFoto: AGERPRES

Meciurile Romaniei au loc la Frederikshavn (Danemarca):

Romania - Puerto Rico 47-14

Romania - Kazahstan (7 decembrie, ora 17:00)

Romania - Spania (8 decembrie, ora 19:15)

Romania - Norvegia (10 decembrie, ora 21:30)

Romania - Rusia (11 decembrie, ora 19:15).

* Primele patru clasate din fiecare grupa se califica in optimile de finala ale competitiei.

CM reprezinta si un criteriu de calificare la JO de la Rio de Janeiro (din vara anului viitor). Castigatoarea turneului se va califica direct, in timp ce formatiile clasate pe locurile 2-7 vor juca la turneele preolimpice (se vor disputa in perioada 7-10 aprilie 2016).

La ultima editie a Campionatului Mondial de handbal feminin, Romania s-a clasat pe locul 10. Ultima medalie a tricolorelor a fost in 2005 (argint).

Desfasurarea partidei Romania - Puerto Rico:

Min 60 Romania - Puerto Rico 47-14

Marcatoare: Tanasie, Chiper (2), Buceschi (2), Pintea (3), Munteanu

In minutul 51, Puerto Rico reuseste o actiune de atac superba - merita un asemenea gol (o schema de atac exersata indelung). Tricolorele continua sa impresioneze in ofensiva, dar defensiva da unele semne de oboseala (adversarele au marcat deja pana acum 11 goluri in a doua repriza, dupa ce inscrisesera doar trei in primul mitan). Meciul s-a incheiat cu o eliminare pentru Szucs (a fost a treia din tabara Romaniei in acest meci) si cu un gol de la sapte metri inscris de portarul Ionica Munteanu.

Min 50 Romania - Puerto Rico 38-11

Marcatoare: Chiper (2), Vizitiu, Szucs, Perianu, Pintea

Cu toate ca diferenta nu mai este la fel de mare ca in prima repriza (Romania are multe rezerve), tricolorele continua sa se distanteze pe tabela. Apar si primele erori in atac, mingi aparent usoare sunt pierdute, iar pe contraatac Puerto Rico inscrie. Buceschi primeste si a doua eliminare, in minutul 46. La faza urmatoare, Munteanu pareaza lovitura de la sapte metri.

Min 40 Romania - Puerto Rico 32-8

Marcatoare: Chiper (4), Szucs (3), Perianu, Vizitiu

Munteanu a intrat in poarta in locul Paulei Ungureanu, Tomas Ryde vrea sa ruleze tot lotul pe care il are la dispozitie. Romania a inceput cu multe rezerve, iar acest lucru se vede: Puerto Rico a marcat de doua ori in doua minute (ambele goluri au venit pe centrul defensivei). In minutul 35 prima eliminare din tabara Romaniei: Buceschi.

Min 30 Romania - Puerto Rico 23-3

Marcatoare: Perianu, Chiper, Vizitiu, Tanasie (3), Buceschi (2),

Romania se apara foarte bine, agresiv, iar intr-un time-out Cristina Neagu le-a cerut coechipierelor sa fie concentrate in continuare. Prima eliminare vine in minutul 23 - Hiraldo, de la Puerto Rico. Paula Ungureanu apara si o lovitura de la sapte metri, inainte de a fi inlocuita pentru a juca in sapte jucatoare de atac. A fost o prima repriza in care tricolorele au aratat multa seriozitate, desi adversarul este unul modest si ar fi putut interveni o stare de relaxare.

Min 20 Romania - Puerto Rico 15-2

Marcatoare: Neagu (2), Chiper, Tanasie (2), Geiger, Pintea

Romania a continuat iuresul ofensiv, tricolorele aratand ca vor sa inscrie atat cat e posibil. Adversarele sunt cu cateva clase sub nationala noastra, in plus ele nu sunt ajutate nici de media de inaltime (au multe jucatoare de aproximativ 1,60 metri). Paula Ungureanu are o prima interventie intr-o situatie de unu la unu cu o adversara - arata multa determinare.

Min 10 Romania - Puerto Rico 8-1

Marcatoare: Nechita (2), Manea (2), Neagu (2), Marin, Bradeanu

Asa cum era de asteptat, Romania a inceput in forta meciul cu exotica echipa din Puerto Rico. Jocul ofensiv a mers foarte bine, iar Ada Nechita a deschis rapid scorul (primul gol al tricolorelor la CM). Au marcat apoi Manea si Neagu, iar scorul s-a dus rapid la 4-0, in minutul 4. Puerto Rico a marcat pentru prima data in minutul 6. Paula Ungureanu a fost invinsa doar din lovitura de la 7 metri (a avut cateva interventii foarte bune).

Meciul a inceput cu Romania in atac

Un steag imens al Romaniei este desfasurat la peluza a doua. Se poate vedea si un banner pe care scrie "Colectiv"

Citeste aici o ampla prezentare a Campionatului Mondial din Danemarca.

Lotul Romaniei la turneul final din Danemarca:

1 Paula Ungureanu (portar) 138/2 (meciuri/goluri) - HCM Baia Mare

2 Ionica Munteanu (portar) 17/0 - HCM Baia Mare

3 Diana Petrescu (portar) 1/0 - SCM Craiova

4 Ardean Elisei (extrema stanga) 202/807 - HCM Baia Mare

5 Ana-Maria Tanasie (extrema stanga) 0/0 - HCM Baia Mare

6 Cristina Neagu (inter stanga) 128/521 - Budugnost / Podgorica

7 Gabriela Perianu (inter stanga) 13/5 - HCM Baia Mare

8 Eliza Buceschi (centru) 26/54 - HC Turingen

9 Aurelia Bradeanu (centru) 253/637 - CSM Bucuresti

10 Melinda Geiger (inter dreapta) 70/165 - HCM Baia Mare

11 Patricia Vizitiu (inter dreapta) 30/42 - HCM Baia Mare

12 Luciana Marian (inter dreapta,centru) 9/13 - HCM Baia Mare

13 Oana Manea (pivot) 174/352 - CSM Bucuresti

14 Crina Pintea (pivot) 18/31 - HC Turingen

15 Laura Chiper (extrema dreapta) 15/15 - CS Corona 2010 Brasov

16 Adriana Nechita (extrema dreapta) 128/306 - HCM Baia Mare

17 Gabriella Szucs (aparatoare) 2/0 - HCM Baia Mare

Selectioner: Tomas Ryde, Medic: Florin Oancea, Video-analist: Radu Cheregi, Asistent medical: Adrian Ionescu, Maseur: Claudiu Marasteanu.