Federatia Romana de Handbal a demarat un amplu proces de rebranding al sportului de echipa cu cel mai mare succes. Despre aceasta campanie am stat de vorba cu Lorand Balint, initiatorul acestui proiect. "Visul nostru este ca fiecare roman sa fie mandru cu handbalul romanesc. Atunci cand sunt intrebati ce e fain in Romania, sa povesteasca despre Voronet, Sapanta si Nadia Comaneci, dar sa includa si handbalul printre ele", a precizat Lorand pentru HotNews.ro.

Noua imagine a Federatiei Romane de HandbalFoto: Hotnews
  • Lorand Balint este Managing Director in cadrul agentiei Leo Burnett Group. 

Despre unde vrea sa duca handbalul romanesc

"Visul nostru este ca fiecare roman sa fie mandru cu handbalul romanesc. Atunci cand sunt intrebati ce e fain in Romania, sa povesteasca despre Voronet, Sapanta, Nadia Comaneci, Delta Dunarii, Festivalul Enescu si sa includa si handbalul printre ele. Sa se mandreasca cu faptul ca suntem de 7 ori campioni mondiali la seniori, ca in fiecare competitie intram sa luptam si sa ajungem cat mai sus (de foarte multe ori in varf, asa cum au facut-o fetele U18 anul trecut cand au devenit Campioane Mondiale)" - Lorand Balint.

Fanii, foarte importanti in noua strategie a FRH

"In acelasi timp, handbalul nu inseamna doar sportivii. Inseamna si fanii care, in cazul Romaniei, sunt printre cei mai frumosi din lume. Salile de pe tot globul se umplu cu tricolorul romanesc adus de oameni din toate colturile tarii. Singura problema este ca in ultimii ani, foarte multi din iubitorii handbalului din Romania au devenit fani latenti, au intrat intr-un fel de expectativa si letargie" - Lorand Balint.

E nevoie de munca pentru a readuce fanii alaturi de nationala

"Si avem nevoie de actiuni care sa-i reinsufleteasca, sa-i readuca alaturi de handbal - fara a-i indeparta pe fanii activi, care si-ar tatua maine pe brate cuvantul handbal" - Lorand Balint.

Cum s-a ajuns la simbolul "dac"

"Am cautat un simbol national, ceva relevant pentru toata lumea si care sa aiba aceleasi valori ca si handbalul romanesc. Stand de vorba cu oamenii din handbal, cred ca 9 din 10 au facut referire rapida la daci si lupul dacic in momentul in care am discutat pe subiect" - Lorand Balint.

Handbalul inseamna mandrie, demnitate, actiune, forta si determinare.

"Nimic surprinzator pentru ca handbalul inseamna mandrie, demnitate, inseamna actiune, forta, determinare. Inseamna lipsa fricii in fata adversarilor sau a durerii. Inseamna lupta pana in ultima secunda, pana la ultima putere de energie. Adica ceea ce au insemnat dacii in antichitate - unul dintre popoarele unanim descrise ca fiind printre cele mai curajoase si nobile" - Lorand Balint..

Marea provocare, conceptul

"Provocarea mare a fost in aducerea la viata a conceptului, si in special decizia despre mascota. Fiecare roman recunoaste un dac de la o posta. Eram in Prado in Madrid si cu coada ochiului am observat o statuie foarte familiara. Cand am intors capul, un nobil dac se uita la mine. Il recunosti dintr-o mie si nu numai datorita faimoasei caciuli. Privirea, atitudinea, demnitatea pe care o transimte il fac unic" - Lorand Balint.

"Noi am simtit ca nu putem sa-l transformam in mascota si am decis sa creionam rebelul din cetate - acel personaj despre care nimeni nu a scris, dar care trebuie sa fi existat pentru ca e in firea lucrurilor. Fiecare comunitate are unul. Mascota noastra este un dac curajos, bataios, simti ca te poti baza pe el chiar daca e gata de joc in orice clipa. Stindarul in schimb este intentionat agresiv si transmite forta" - Lorand Balint.

"Ce pot spune este ca nu a fost usor sa decidem elemente legate de vestimentatia mascotei si am fost salvati de Mugur Pop - un om deosebit, pasionat de daci si lumea lor si care ne-a inlocuit in ultima clipa cateva elemente care nu ne iesisera cum trebuie. Tot Mugur ne-a sugerat o forma de salut: Crainicul salii: Daciiiii! Publicul: Liberi!!!!!!! Crainicul salii: Daciiiii! Publicul: Liberi!!!!!!! Crainicul salii: Daciiiii! Publicul: Liberi!!!!!!!

Salut care speram sa fie imbratisat de public (in deplasare putem avea o parte din galerie strigand Daciiii! si cealalta raspunzand: Liberi!!!!!)" - Lorand Balint.

Despre tricourile personalizate ale fanilor

"Am lucrat foarte mult si pe tricourile de fan al echipei si am avut in vedere inclusiv generatia foarte tanara a Romaniei care poate nu a crescut in aceeasi masura cu noi cu legendele despre daci. Si am gandit niste tricouri care aduc dacii in 2015" - Lorand Balint.

Povestea imnului

"Imnul este o reinterpretare a cantecului “Caciula” a lui Ioan Hagiu (inca odata multumiri fiului acestuia, Dan Hagiu, care ne-a acordat fara nicio pretentie drepturile de utilizare si lui Virgil Iantu si Adi Despot pentru excelenta munca pro-bono pentru adaptarea sa ca imn al handbalului). Credem ca va conecta cu publicul roman si va transmite energia necesara unor meciuri foarte importante".

Asculta aici imnul nationalei de handbal feminin a Romaniei.

"16 pui de dac Romania mandra fac" este sloganul de promovare al turneului de calificare la CE U17 ce se desfasoara zilele acestea la Turda.

Suntem la inceput de drum, invatam din mers, credem insa cu putere ca in fiecare suporter al handbalului romanesc este un dac si ca Handbalul scoate cel mai bine acest dac din el" - Lorand Balint pentru HotNews.ro.

Citeste si FOTOGALERIE Noua imagine a handbalului romanesc: "Dacii pe semicerc" - Operatiune majora de rebranding in sportul de echipa cu cel mai mare succes