Avocatul Rick Altschuler a declarat pentru presa americana ca a intentat un proces, miercuri, la un tribunal din New Haven, solicitand daune de peste 210 milioane de dolari in cazul baschetbalistului Chauncey Hardy, care a murit in Romania in urma cu un an, informeaza New Haven Register, citat de Mediafax.

Chauncey Hardy Foto: Captura YouTube

"Cand trupul lui Chauncey Hardy a fost adus din Romania, i-am promis mamei sportivului ca voi obtine dreptate aici, in SUA", a afirmat Altschuler.

Acesta a precizat ca a solicitat daune de peste 210 milioane de dolari de la partile date in judecata, intre care se numara barbatul care i-a dat lui Hardy loviturile in urma carora baschetbalistul a murit, Federatia Romana de Baschet, un spital din Romania si doi medici.

Potrivit New Haven Register, Rick Altschuler a intentat proces in Statele Unite deoarece cativa avocati romani l-au avertizat ca nu se va face dreptate in Romania pentru un baschetbalist american de culoare.

In Romania, la 11 septembrie, instanta suprema a decis definitiv ca dosarul lui Ionut Tanasoaia, agresorul baschetbalistului american Chauncey Hardy, sa fie rejudecat de Tribunalul Giurgiu, decizia de condamnare la cinci ani de inchisoare fiind astfel desfiintata. Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au admis atat recursul formulat de Ionut Tanasoaia impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti de condamnare la cinci ani de inchisoare cu executare pentru lovituri cauzatoare de moarte, cat si contestatia procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Giurgiu, care au cerut o pedeapsa mai mare.

Astfel, instanta suprema a desfiintat atat decizia Curtii de Apel Bucuresti, cat si hotararea din 22 februarie a Tribunalului Giurgiu de condamnare la cinci ani de inchisoare a lui Ionut Adrian Tanasoaia, agresorul baschetbalistului american Chauncey Hardy, care a murit dupa ce a fost lovit cu pumnul in fata, in urma unei altercatii intr-un club din Giurgiu, in toamna anului trecut. Judecatorii instantei supreme au dispus ca dosarul sa fie trimis pentru rejudecare la Tribunalul Giurgiu. Instanta a mai dispus ca Ionut Tanasoaia sa fie judecat in continuare in stare de arest.

In 17 aprilie, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe Ionut Tanasoaia la cinci ani de inchisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte si la un an si opt luni pentru ultraj si tulburarea ordinii si linistii publice, agresorul lui Chauncey Hardy avand de executat pedeapsa cea mai grea, de cinci ani. Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au admis in parte contestatia procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Giurgiu si i-au majorat pedeapsa lui Ionut Tanasoaia pentru ultraj si tulburarea ordinii si linistii publice de la un an la un an si opt luni de inchisoare. Decizia Curtii de Apel Bucuresti a fost contestata cu recurs la instanta suprema.

In 22 februarie, Tribunalul Giurgiu l-a condamnat la cinci ani de inchisoare pe Ionut Adrian Tanasoaia. Instanta i-a dat lui Ionut Adrian Atanasoaia pedeapsa minima intrucat si-a recunoscut fapta. Pedeapsa pentru infractiunea pentru care acesta a fost deferit justitiei este intre cinci si 15 ani de inchisoare.

Ionut Adrian Tanasoaia, zis "Gipsy-Gypsanu", a fost trimis in judecata la inceputul lunii decembrie 2011, in stare de arest preventiv, pentru loviri sau vatamari cauzatoare de moarte si ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice.

Scandalul in urma caruia Chauncey Hardy si-a pierdut viata a izbucnit in noaptea de 8 spre 9 octombrie 2011, in jurul orei 3.30, in clubul Emotione din Giurgiu, dupa ce baschetbalistul american, in varsta de 23 de ani, ar fi vrut sa danseze cu niste tinere. El a fost lovit cu pumnul in barbie de Ionut Adrian Tanasoaia si s-a izbit cu capul de pardoseala salii de dans.

Hardy ar fi initiat un joc cu o tanara, careia ii tot punea pe cap o sapca, ceea ce i-a iritat pe tinerii care o insoteau pe fata. Tanasoaia i-ar fi spus lui Hardy sa plece, insa conflictul verbal a degenerat, astfel ca i-a tras un pumn in fata, iar sportivul s-a dezechilibrat si a cazut de pe treapta pe care se afla, lovindu-se cu capul de pardoseala de ciment. Rana produsa in cadere a fost grava, ducand la decesul baschetbalistului.

Medicii legisti au stabilit ca moartea lui Hardy a fost violenta si s-a datorat insuficientei cardio-respiratorii, consecinta a unui traumatism cranio-cerebral soldat cu edem cerebral, hemoragie meningeala, contuzie si dilacerare cerebrala, fractura de bolta craniana iradiata la baza craniului.

Surse judiciare precizau ca baschetbalistul Chauncey Hardy, care juca la echipa CSS Giurgiu, avea o alcoolemie de 0,6 la mie, la momentul incidentului din discoteca.

Presedintele Federatiei Romane de Baschet, Carmen Tocala, declara, in 8 aprilie, pentru Mediafax, ca familia baschetbalistului Chauncey Hardy s-a constituit parte civila si ar vrea sa ceara statului roman si lui Ionut Tanasoaia daune de aproximativ 1,5 milioane de dolari.