Parchetul General din Ungaria cauta optiuni legale pentru a initia, alaturi de Curtea Suprema, o revizuire a sentintei finale in cazul handbalistului roman Marian Cozma, a anuntat cotidianul Nepszabadsag citat de Politics.hu.

Actiunea procurorilor are loc dupa ce Curtea de Apel din Gyor a facut public, vineri, textul integral al hotararii din 27 aprilie prin care a redus pedepsele date celor trei barbati gasiti vinovati de moartea lui Marian Cozma.

Curtea de Apel din Gyor a decis reducerea la 18 ani de inchisoare a pedepselor date lui Sandor Raffael si Gyozo Nemeth, condamnati initial la inchisoare pe viata. In cazul celui de al treilea inculpat, Ivan Sztojka, Curtea de Apel a decis ca acesta va face 8 ani de inchisoare, in loc de 20, cat fusese stabilit initial.

Hotararea instantei din Gyor a fost criticata de opinia publica. Drept urmare, ministrul ungar pentru Justitie a cerut presedintelui Curtii Supreme sa "verifice practicile de aplicare a justitiei".

Parchetul General a hotarat sa initieze o revizuire, alaturi de Curtea Suprema, pe motiv ca decizia Curtii de Apel este contrara "in toate aspectele" pozitiei acuzarii, care sprijina decizia primei instante, cea din Veszprem, a precizat, sambata, cotidianul Nepszabadsag citand surse apropiate discutiilor.

Marian Cozma, handbalistul echipei MKB Veszprem, a fost injunghiat mortal in data de 8 februarie 2009, in clubul Patriota, din Veszprem. Zarko Sesum si Ivan Pesici, coechipieri ai lui Cozma, au fost raniti in incident.