Istvan Gereb, Molnar Akos si Antal Alfred (componenti ai echipei nationale de hochei a Romaniei Under 16) au fost suspendati pe termen nelimitat de catre Comisia de Etica a Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, dupa ce l-au agresat in vestiar pe Cosmin Marinescu, in data de 1 decembrie, cu ocazia unui cantonament desfasurat la Miercurea Ciuc, informeaza Mediafax.

Tanczos BarnaFoto: AGERPRES

De asemenea, antrenorii echipei nationale au fost mustrati dupa acest incident de catre Comisia de Etica a COSR.

"Comisia de Etica a Comitetului Olimpic si Sportiv Roman a ratificat propunerile presedintelui COSR, Octavian Morariu, de a-i suspenda pe termen nedeterminat din nationala de hochei pe gheata a Romaniei, care se afla in pregatire in vederea participarii la FOTE 2013, pe Istvan Gereb, Molnar Akos si Antal Alfred, trei dintre componentii lotului, si de a-i sanctiona cu mustrare pe antrenorii Otto Keresztes si Istvan Gereb. De asemenea, s-a decis ca lotul de hochei pe gheata care va reprezenta Romania la FOTE 2013 sa fie monitorizat permanent de Departamentul Sport din cadrul COSR", se precizeaza intr-un comunicat de presa al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman.

Incidentul a avut loc in data de 1 decembrie, de Ziua Nationala a Romaniei. Lotul olimpic U16 al Romaniei se afla intr-un stagiu de pregatire la Miercurea Ciuc, in vederea participarii la Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2013.

Cosmin a fost lovit cu prosoapele si injurat de catre coechipierii sai de etnie maghiara pentru simplul motiv ca este roman, informatia fiind confirmata de presedintele FRH.

Juniorul (singurul sportiv de nationalitate romana ramas in lotul U16) a parasit imediat cantonamentul, iar tatal acestuia a depus un memoriu catre FRH.

Cum s-a intamplat agresiunea

"Unul dintre baieti, Antal Alfred, m-a injurat in maghiara, iar eu l-am rugat sa spuna ce are de spus in romana, ca tot e ziua Romaniei si ca ei sunt tot romani. Atunci mai multi au inceput sa strige ca ei nu sunt romani si au spus cuvinte urate la adresa Romaniei. Mai apoi, la dus, au stins lumina si m-au lovit din toate partile cu prosoapele ude", se precizeaza in memoriul trimis de Petrut Marinescu, tatal sportivului, catre FRH.

Punctul de vedere al Federatiei Romane de Hochei

"Am spus de la bun inceput ca e o decizie pe care o respectam, dar nu cred ca trebuie sa fie una pe viata. Trebuie sa invete din aceasta greseala hocheistii. COSR nu monitorizeaza echipa nationala de hochei pe gheata, ci lotul pentru FOTE 2013.

Momentan jucatorii nu participa la pregatire si la jocuri cu echipa FOTE. Jucatorii suspendati nu participa la turnee, se vor antrena la clubul lor, SC Miercurea Ciuc, vor participa alaturi de acesta la competitiile interne si internationale. Cand vor putea reveni la echipa nationala, o vor face. Poate fi un an, doi ani, cinci ani, poate fi si mai scurt termenul.

Sper ca nu si-a imaginat nimeni ca poate interzice jucatorilor sa joace hochei in tara asta. Colaboram cu COSR in continuare" - Tanczos Barna, presedintele Federatiei Romane de Hochei, la Realitatea TV.

Citeste si

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii s-a autosesizat in cazul hocheistului roman umilit in vestiar de coechipierii de etnie maghiara.