Seismul devastator de saptamana trecuta a lasat Japonia intr-un adevarat haos, sportul nipon traind una dintre cele mai negre perioade din istorie. Rand pe rand, fotbalul, baseball-ul, Maratonul de la Nagoya, Marele Premiu de MotoGP si ciclismul au pierdut lupta cu natura, majoritatea competitiilor fiind anulate. Doar din amanarea unei etape de fotbal, niponii inregistreaza pierderi de 1,2 milioane de dolari.

Japonia, devastata de seismFoto: Reuters

Economia japoneza a suferit enorm in ultima perioada, iar sportul nu avea cum sa faca nota discordanta. Campionatul national de fotbal a fost suspendat pentru moment, iar anularea unei etape inseamna pierderi de 1,2 milioane de dolari doar din vanzarea de bilete.

Competitii intregi au fost anulate in week-end-ul trecut, iar situatia din tara nu da semne ca acestea ar putea fi reluate prea curand.

Intrecerile contand pentru cele doua divizii de fotbal din Japonia au fost suspendate, iar pierderile Federatiei Japoneze de Fotbal sunt de cateva milioane de dolari doar din vanzarea tichetelor de acces. La aceasta suma se adauga cheltuielile cu meciurile echipei nationale (ar fi trebuit sa joace impotriva Muntenegrului pe 25 martie), pentru care multi microbisti niponi platisera deja pretul biletelor, respectiv intre 25 si 60 de dolari bucata.

Maratonul de la Nagoya, anulat

Organizatorii maratonului de la Nagoya au fost obligati sa anuleze competitia din cauza situatiei dramatice din Japonia. In aceste conditii, participantii vor primi inapoi banii de inscriere, taxa fiind de 60 de dolari de persoana.

Pierderi enorme din cauza amanarii sezonului de baseball

Baseball-ul, sportul rege al niponilor, a fost si el afectat de cutremur, sezonul urmand sa fie amanat (trebuia sa debuteze pe 25 martie). Pierderile vor fi de cateva zeci de milioane de dolari, iar ele s-ar putea mari direct proportional cu perioada in care nu se va juca. Abonamentele pentru viitoarea stagiune au fost epuizate, iar biletele de acces au preturi cuprinse intre 27 si 76 de dolari bucata.

MotoGP - Marele Premiu al Japoniei a fost anulat

Seismul devastator a avariat destul de serios pista si tribunele circuitului de la Motegi, iar din aceasta cauza s-a luat hotararea ca Marele Premiu de MotoGP al Japoniei, din data de 24 aprilie, sa fie anulat. Un abonament de trei zile pentru aceasta etapa din calendarul competitional costa 250 de dolari, iar organizatorii vor fi nevoiti sa returneze toti banii. Exista insa si posibilitatea ca Marele Premiu sa aiba totusi loc in octombrie (a fost reprogramat), iar in acest fel pierderile financiare vor fi diminuate.

CM de patinaj nu va mai avea loc la Tokyo

ISU (Federatia Internationala de Patinaj) a anuntat, in cursul zilei de luni, ca Japonia nu este in masura sa organizeze Campionatul Mondial de Patinaj, competitie care ar fi trebuit sa se desfasoare in perioada 21-27 martie 2011. Este prima data dupa 50 de ani cand Campionatul Mondial de patinaj este anulat. In anul 1961, competitia nu a mai avut loc dupa ce intreaga delegatie a SUA a murit in urma unui accident de avion (la Bruxelles). Aceasta decizie inseamna importante pierderi, biletele de acces fiind in mare parte vandute. Cum sportivii si turistii nu vor mai veni la Tokyo, Japonia va avea numai de pierdut din punct de vedere financiar.

Pe langa toate acestea, niponii au pierdut bani importanti din anularea unor curse hipice, cicliste si nautice. In mare parte, biletele pentru aceste intreceri au fost vandute, iar organizatorii vor fi nevoiti sa restituie toti banii incasati.