Competitia celor mai buni gazetari sportivi ai anului se apropie de final. Fundatia artEST a stabilit componenta juriului celei de-a cincea editii a Premiilor Ioan Chirila. In competitie au intrat jurnalisti nominalizati de catre cele mai importante institutii media din Romania. Acum, dosarele inscrise iau calea juriului.

Pentru a respecta rigorile de obiectivitate impuse de Premii an de an, materialele jurnalistilor vor fi evaluate de catre unele dintre cele mai marcante personalitati din domeniul publicistic si cultural. Astfel, din juriul editiei 2009 a Premiilor Ioan Chirila vor face parte:

Iarina Demian, sotia regretatului cronicar Ioan Chirila, este fondatorul si presedintele Fundatiei artEST. Actor de teatru, film si televiziune, regizor si scenarist, a jucat in peste 100 de roluri in teatru si televiziune, doua scenarii de film, numeroase adaptari dupa romane importante si piese de teatru precum si sase spectacole de regie. Printre ele se numara primul musical romanesc, „Chirita of Barzoieni”.

Cristian Tudor Popescu a intrat in presa imediat dupa 1990, iar intre 1996-2005 a fost redactor-sef al cotidianului Adevarul. In anul 2005, demisioneaza si impreuna cu Mircea Dinescu fondează ziarul Gandul. A avut numeroase aparitii in mass-media, indeosebi in cadrul unor incitante talk-show-uri, fiind invitat permanent la emisiunile televizate Cap si Pajura si CineTePrinde in calitate de cinefil.

Florin Iaru, poet roman, a absolvit Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti in 1968. Printre operele sale se numara Cantece de trecut strada, Aer cu diamante, La cea mai inalta fictiune, Innebunesc si-mi pare rau si Poeme alese.

Nichita Danilov a debutat in presa in anul 1979, in paginile revistei Dialog. Semneaza şapte carti de poezie, un volum de proza scurta, un volum de pamflete politice, precum si o carte de portrete literare. Poezia sa a fost tradusă in Ungaria, Cehia, Estonia, Spania, Franta, SUA, Anglia. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al PEN Club.

Ioan Grosan debuteaza editorial in 1985 cu volumul de povestiri Caravana cinematografica. A fost, de asemenea, membru fondator al gruparii „Ars Amatoria”. Printre operele sale publicate se numara: Planeta mediocrilor, O sută de ani de zile la Porţile Orientului, Jurnal de bordel si Jurnal de Cotroceni.

Alex Stefanescu este critic literar, traducator, autorul de texte politice, scenarii TV si moderator de televiziune. Autor a 5.000 de articole de critica literara, Alexandru Stefanescu a scris dramaturgie, dar si scenarii pentru televiziune. Timp de doi ani, in 2004 si 2005, a fost realizatorul emisiunii Un metru cub de cultura, difuzata pe Realitatea TV.

Mircea Ghitulescu este romancier, critic si istoric de teatru, publicist. A absolvit cursurile Facultatii de Filologie a Universitatii Babes Bolyai din Cluj. A fost director al Teatrului de papusi din Cluj-Napoca, redactor la revista Steaua din Cluj Napoca, director al Directiei teatrelor din Ministerul Culturii. In prezent este consilier la Uniunea Scriitorilor din Romania.

Verdictul juriului va fi cunoscut pe 23 noiembrie in cadrul Galei Premiilor Ioan Chirila, seara in care vor fi premiati cei care ajuta sportivii sa mearga inainte prin puterea cuvantului. Cei care doresc sa afle mai multe detalii despre desfasurarea Premiilor sunt asteptati pe www.ioanchirila.ro, dar si pe blogul echipei de organizare.