Sorin Corpodean urmeaza sa se retraga sezonul viitor din activitatea de arbitru. La 44 de ani, unul dintre cei mai controversati arbitri romani regreta ca nu a facut suficient de multe lucruri pentru arbitraj. Regretul sau este ipocrit si intemeiat in acelasi timp. Ipocrit pentru ca nimic nu i-a stat in cale lui Corpodean sa fie mai mult decat a fost, intemeiat pentru ca din perspectiva talentului chiar putea insemna mult mai mult in arbitraj.

Acum mai bine de 10 ani, niste imagini amare deschideau stirile sportive ale televiziunilor. Florentin Petre ii cerea plangand socoteala pentru arbitraj lui Corpodean la sfarsitul unei semifinale de Cupa intre Dinamo si Rapid. Meciul fusese pierdut de dinamovisti si “datorita” lui Corpodean.

Mai tarziu, in acelasi jurnal, se intampla culmea culmilor. Cristi Borcea striga hotii: “Sorine, ti-ai batut joc de 15 miliarde, Sorine! 15 miliarde!”.

Astazi, Dinamo nu mai are de ce sa se planga nici la propriu, nici la figurat de arbitraje, Rapid nu se mai poate bucura de efectele delegarilor facute in sufrageria lui Copos, sumele pierdute prin ratarea unor obiective depasesc usor 15 miliarde de lei vechi, iar faptele arbitrilor… faptele arbitrilor par neschimbate.

In acest debut de retur, Lajos si Avram pentru Dinamo, respectiv Draganescu pentru Steaua s-au intrecut sa demonstreze una din urmatoarele chestiuni: ori c-au prins cate-o zi proasta asa cum in cazul lui Lajos s-a tot intamplat de-a lungul carierei, ori ca sunt de-o lasitate profunda de vreme ce reusesc de fiecare data sa greseasca doar in defavoarea echipelor mici, ori ca sunt niste smecheri pe gustul smecherilor de la Steaua si Dinamo.

Problema cea mai mare este insa la CCA, indiferent ce-au trait cei 3 arbitri la meciurile incriminate.

De exemplu, nu este posibil ca Lajos sa ajunga sa duca o cariera de arbitru pana aproape de momentul retragerii fara ca nimeni sa nu-si dea seama ca respectivul e in stare de asemenea fapte marete.

De asemnea, nu este posibil ca arbitri precum Avram sau Draganescu, banuibili mai degraba de lipsa de personalitate decat de smecherie, sa spere ca pot la randul lor sa conduca meciuri pana la momentul in care isi vor exprima regrete de tip Corpodean.

Mult timp s-a vorbit ca marea problema a arbitrajului nostru ar fi lipsa de credibilitate, nu cea de valoare.

Normal, nu poti vorbi de lipsa de valoare in cazul lui Corpodean si nici macar in cel al lui Lajos. Insa de unde credibilitate daca respectivii haiducesc de atatia ani in Liga 1 fara emotii, iar o parte zdravana dintre cei tineri, care ar trebui sa-i inlocuiasca in scurt timp, resusesc ispravi asemanatoare?