Povestea unui om care spune "am implinit 39 de ani si de atunci am sarbatorit asta de 38 de ori", scrisa de Catalin Tolontan in Gazeta Sporturilor de astazi.

Interviu_Joe_Douglas_Gazeta_SporturilorFoto: GSP

Se recomanda "Joe Douglas, antrenor si manager de atletism". Are la gat o acreditare olimpica din partea lotului Zambiei. Insa e nevoie de confirmarea Luminitei Paul, specialista Gazetei in toate sporturile: "Da, este Joe Douglas, fondatorul Santa Monica Track Club, de unde au venit mari atleti precum Carl Lewis, Leroy Burrell".

Douglas antreneaza sportivi pentru Jocurile Olimpice din 1972, de la Munchen. Cine e cel mai bun sportiv antrenat? "Eu nu impart atletii. Am invatat asta in anii petrecuti la marginea pistei. Cel mai cunoscut a fost Carl Lewis, i-am fost antrenor, apoi manager. Multa lume l-a pregatit, eu am ramas in relatii excelente cu el. Dupa programul lui Carl Lewis iti puteai regla ceaasul. Si-a pretuit talentul, acesta a fost secretul lui".

La Londra, Douglas a venit tocmai din SUA ca antrenor pro bono al unui atlet zambian. "Am castigat ceva bani, dar nu acesta e motivul pentru care facem ce facem. Pana in 1988 nu luam nici un ban de la atletii mei. La un moment dat, ei mi-au zis: "Coach, iti datoram ceva". Le-am spus ca nu-mi datoreaza nimic si am conceput urmatorul sistem: nu luam nici un ban pana cand veniturile lor nu atingeau 30.000 de dolari pe an. Luam 10% pentru veniturile anuale intre 30.000 si 125.000 de dolari si 15% pentru ceea ce depasea 125.000 de dolari", spune Douglas in interviul acordat Gazetei Sporturilor.

Aici, puteti citi integral interviul cu omul care, in cariera de antrenor, a adunat 38 de recorduri mondiale si olimpice.