Din Gazeta Sporturilor, ziarul care are la Londra cea mai numeroasa si experimentata echipa de jurnalisti din Romania, afli cum ii caracterizeaza cei care si-au petrecut o viata muncind in sport pe copiii si tinerii generatiei facebook. Interviuri fata in fata cu fostii multipli campioni olimpici Petre Becheru si Elisabeta Lipa.

Pledoaria lui Petre Becheru pentru tanara generatieFoto: GSP

Au perspective diferite, dar ambele interesante si utile oricarui parinte si oricui vrea sa inteleaga Generatia X a Romaniei. Cei doi au perspective care vin din lecturi neasteptate, din experiente fabuloase de viata si din dorinta, comuna, pentru performanta.

Doua dialoguri care vorbesc despre frumusetea diferentei dintre generatii si despre rolul adevarat al sportului.

Mai intai, o discutie cu Petre Becheru, medaliat cu aur la Los Angeles, in '84, si actual antrenor la lotul de haltere, care se mandreste ca a descoperit o metoda eficienta sa pregateasca valul viitorului in sportul romanesc. Barbatul de 52 de ani spune despre Razvan Martin (20 de ani), Roxana Cocos (23 de ani) si ceilalti sportivi nascuti in jurul anului 1989: "Poti face treaba buna cu gereratia nascuta digital. Sunt curios, citesc. Am si un baiat de aceeasi varsta. Sportivii mai tineri se uita la tine si iti transmit, chiar daca nu direct: ᅡCe poti face tu pentru mine? Ce valoare imi aduci in plus? Ce ma inveti concret sa-mi foloseasca?. Sunt grabiti, se plictisesc repede. De aceea, le ofer diversitate".

Apoi, dialogul cu Elisabeta Lipa, cea care, cu lacrimi ascunse sub ochelarii fumurii, are alta perspectiva decat Becheru, antrenorul de la haltere. E normal. Pustoaicele de la 8 plus 1 ale lui Lipa au scos, pentru prima oara in istorie, barca de pe podium. "Ce le reprosez? Ca nu au murit ca sa poata invia. Asta e pacatul tinerei generatii. Noi asta faceam si asta e regula esentiala a sportului de performanta. Sa mori de efort, sa mori de durere, ca sa poti invia. Altfel nu ai nici o sansa".

Puteti citi AICI integral ambele dialoguri, cu Petre Becheru si Elisabeta Lipa, dar si intreaga dezbatere pe tema performantelor noii generatii.