Alex "Uraganul" Higgins a murit sambata la varsta de 61 de ani, dupa 12 ani de suferinta din cauza cancerului la gat. Dublu campion mondial (in 1972 si 1982) si finalist in 1976 si 1980, Higgins starnea controverse la tot pasul, iar publicul il adora.

Alex Higgins (18 martie 1949 – 24 iulie 2010)Foto: Captura Youtube.com

"Cred ca am fost cel mai natural, carismatic jucator care a ridicat vreodata tacul. Cred ca prezenta mea in jurul mesei era uneori fermecatoare. Captura oamenii. Si nu zic asta pentru a-mi mangaia ego-ul. E ceea ce oamenii imi spun. Ma opreste lumea pe strada in fiecare zi si imi spune . Eu le spun ca nu sunt inca destul de sanatos. Dar mi-ar placea sa ma reintorc", declara Alex Higgins cu doar cateva luni inainte sa moara.

Supranumit "Uraganul" datorita vitezei sale de joc, Higgins s-a nascut in Belfast, in Irlanda de Nord, si a inceput sa joace snooker de la varsta de 11 ani. La 22 de ani devenea cel mai tanar jucator ce castiga titlul mondial. Higgins "avea lipici" la public, iar controversele apareau de fiecare data in jurul sau. In 1986 a primit o amenda si a fost suspendat din cinci turnee dupa ce a lovit cu capul un arbitru, iar in 1990 a lovit cu pumnul un oficial al turneului, dupa ce a pierdut un meci din Campionatul Mondial.

A fost diagnosticat in 1998 cu cancer la gat si a dat vina pe producatorii de tigari ce sponsorizau snooker-ul. Un fumator inrait, Higgins a avut probleme cu bautura, probleme financiare si a admis ca a folosit cocaina si marijuana.

Din cauza tratamentului pentru boala sa, Higgins si-a pierdut toti dintii, cantarea doar 44 de kg, iar mancarea sa trebuia pasata. Fostul jucator mai avea sperante intr-o operatie ce putea fi efectuata in Spania, iar prietenii sai au reusit sa stranga 20.000 de lire sterline pentru a-l ajuta sa-si puna dintii. Medicii din Spania insa nu au putut efectua operatia deoarece Higgins era prea fragil.

In ciuda bolii sale, Higgins nu a putut sta departe de snooker, in urma cu ceva timp debutand in Turneul Legendelor din Snooker. "Suferea din cauza acestei boli de mult timp si inca vroia sa joace la seniori. Pana acum cateva luni continua sa joace si era evident ca nu mai avea nicio abilitate. Totul a fost stors din el, dar oamenii veneau in numar mare sa-l vada jucand. Ii datoram multe pentru ceea ce a facut pentru acest sport", a declarat pentru BBC, Willie Thorn, comentator sportiv si fost jucator de snooker.

Dennis Taylor: "Era ceva in modul in care juca. Avea ceva din John McEnroe in el. Intotdeauna trebuisa sa fie si putina controversa, dar acesta era Alex. Acest lucru l-a facut unic si nu cred ca veti mai vedea vreodata un jucator de snooker ca marele Alex Higgins".

Steve Davis: "Pentru oamenii din acest sport era o sursa constanta de cearta. Era un rebel, dar pentru publicul larg era ca o gura proaspata de aer care ii atragea in joc. A fost o sursa de inspiratie pentru generatia mea. Nu cred ca ceea ce a facut el in snooker poate fi subestimat. Era un adversar aprig. A trait si respirat prin snooker. Era un luptator langa masa de joc.

Ronnie O'Sullivan: "Alex Higgins a fost una dintre adevaratele surse de inspiratie ale mele. Este o legenda in snooker si ar trebui sa fie amintit intotdeauna ca cel mai bun jucator de snooker din toate timpurile".