Publicatia britanica "News of the World" a facut duminica noi dezvaluiri in cazul meciurilor trucate, in care personajul principal este John Higgins. Suspendat din snooker saptamana trecuta dupa aparitia unui clip video in care era filmat cum incearca sa aranjeze meciuri, Higgins este pus acum in fata unor noi acuzatii: o agentie de pariuri dezvaluie ca jucatorul a incercat sa parieze impotriva sa, in finala de la Crucible din 2009.

In varsta de 34 de ani, fostul campion mondial John Higgins a fost suspendat saptamana trecuta din snooker dupa ce in presa au aparut acuzatii ca ar fi aranjat cedarea unor frame-uri din diferite meciuri pentru suma de 261.000 lire sterline.

Noile acuzatii arata ca jucatorul a incercat sa parieze impotriva sa in timpul finalei Mondialului din 2009, meci in care il avea ca adversar pe Shaun Murphy. Tabloidul "News of the World" a publicat duminica declaratiile unei operatoare a unei agentii de pariuri, prin care reiese ca Higgins a vrut sa parieze impotriva sa la finala de la Crucible de anul trecut.

In timpul unei pauze din finala, Higgins a sunat la o agentie de pariuri. "Ma uitam la meci cand jucatorii au luat o pauza. Higgins conducea lejer in acel moment. Era in forma. Dupa aproximativ cinci minute, a sunat telefonul asa ca am raspuns si am cerut detaliile contului. Mi-a spus numele si parola, dar eu am stiut ca e el imediat datorita accentului sau scotian. Toate datele au aparut in contul sau: numele, parola, adresa, numarul de telefon. Pe ecran a aparut o casuta de securitate in care scria ca este un jucator profesionist de snooker. Am fost uimita. Nu puteam crede. In urma cu doar cateva minute il priveam la televizor si acum vorbea cu mine la telefon", a marturist operatoarea.

"Vroia sa parieze pe Murphy. Vroia sa parieze impotriva sa. Nu-mi amintesc daca era vorba de a pierde urmatorul frame, urmatoarea sesiune sau tot meciul. , l-am intrebat. Apoi el mi-a zis: , adaugand ca nu vrea sa paraseasca turneul fara nimic. Dar el facea un meci extraordinar, doar o bomba in sala l-ar fi impiedicat sa castige. Era un meci important. Finala Mondiala. Premiul pentru castigator era enorm. De ce ar vrea sa riste si sa piarda un asemenea joc?".

Chiar daca pierdea, Higgins ar fi plecat acasa cu 125.000 de lire sterline.

Operatoarea si-a dat seama ca asemenea pariu era ilegal si s-a dus sa vorbeasca cu managerul sau. "I-am spus ca inainte de a plasa pariul trebuie sa verific ceva. Dupa ce am vorbit cu seful mei i-am spus lui Higgins ca, din pacate, nu are voie sa parieze deoarece este un turneu in care el este implicat. Ar fi trebuit sa stie asta, dar a zis . Credeam ca forteaza nota. Ar fi trebuit sa stie ca nu poate paria pe propriul meci".

Higgins a castigat in cele din urma meciul, cu 18-9, obtinand cel de-al treilea sau titlu mondial.

Scotianul a emis duminica un comunicat oficial in care se apara in fata acestor acuzatii: "Am fost acuzat de mass media ca as fi trisat. Am fost acuzat ca am trucat meciuri. In ambele acuzatii, eu sunt 100% nevinovat.Imi voi reabilita numele.In ultima saptamana am experimentat o intreaga gama de emotii: disperare, frustrare, furie, manie si in special un sentiment de tradare. In cei 18 ani de cariera in snookerul profesionist nu am ratat niciodata in mod intentionat o lovitura, nu am pierdut niciodata intentionat un frame sau un meci".

Higgins a a declarat ca acea intalnire in care a fost filmat cu camera ascunsa era pentru a stabili o serie de turnee in Ucraina. "Am vrut sa duc magia snooker-ului in localitati si tari in care oamenii au vazut snooker doar la televizor. Am vrut sa fiu ambasador si sa imprastii magia snooker-ului in lume", informeaza AFP.

Despre scandalul izbucnit in snooker a vorbit si fostul dublu campion mondial, Alex "Uraganul" Higgins. In varsta de 61 de ani, "Uraganul" a dezvaluit ca cel putin patru jucatori de top au luat bani pentru a pierde meciuri. "Numele celor patru jucatori ar soca intreaga lume. Stiu ca sunt destui jucatori profesionisti care au cedat meciuri pentru pariuri. Doar pentru ca poarta camasi albe asta nu inseamna ca sunt curati. Totul se intampla sub nasul oamenilor".

Alex Higgins, care nu are nicio legatura de rudenie cu John Higgins a declarat ca fenomenul meciurilor trucate in snooker este ca o "plaga", mentionand ca si el a primit oferte pentru a aranja partide. "Uraganul" a dezvaluit ca o companie de pariuri din Grecia i-a oferit 18.000 de lire sterline in 1979 pentru a pierde un sfert de finala la Benson & Hedges Masters si 20.000 de lire sterline in 1989 pentru a trisa in Mastersul Irlandez.

"Nu vroiam sa am de-a face cu niciunul din ei. Nu as mai fi putut trai impacat cu mine daca as fi facut asta", a adaugat Alex Higgins.

Numele altor jucatori sunt implicate in "mafia pariurilor". Stephen Maguire si Jamie Burnett asteapta rezultatul anchetei politiei cu privire la meciul lor din Campionatul Marii Britanii, din 2008, suspectat ca ar fi fost aranjat.