Cupa Maltei si-a stabilit semifinalistii, dupa ultimele intalniri din faza grupelor. Numarul 1 mondial, John Higgins, a fost primul care si-a amanetat un loc in careul de asi dupa victoria cu 5-1 in ultimul meci al grupei A contra lui John Perry, desi ii era suficient si un egal pentru calificare. Higgins a ocupat prima pozitie a grupei, cu sapte puncte obtinute, ajungand intre primii patru dupa trei victorii si un singur egal, cu Allister Carter.

Ken Doherty s-a calificat din grupa B. Irlandezul a terminat en-fanfare grupa, cu a patra victorie consecutiva, 5-1 impotriva lui Neil Robertson, si il va intalni pentru un loc in finala pe Higgins, pe care il invingea in finala din 2006 a Cupei Malta, cu 9-8, castigand ultimele patru jocuri la rand.

Grupa C a fost dominata categoric de Shaun Murphy care a obtinut a patra victorie la rand in fata lui Stephen Hendry in ultimul meci al seriei si a obtinut accesul in semifinale. Murphy a cedat doar cinci frameuri in cea mai grea grupa a competitiei, cate doua cu Stephen Maguire si Mark Selby, proaspatul castigator al Mastersului de la Wembley, si un singur frame impotriva lui Hendry. Pe Tony Drago l-a invins cu 6-0.

In fine, Ding Junhui l-a demolat pe Mark Williams in ultima intalnire din Grupa D, chinezul promovand in penultimul act. Ding avea nevoie doar de un egal pentru a merge mai departe, in timp ce Williams ratase orice sansa de calificare, dar isi putea ajuta compatriotul, pe galezul Dominic Dale, daca l-ar fi invins pe chinez. Meciul n-a avut insa istoric, Ding Junhui castigand cu 6-0 si il va intalni pe Shaun Murphy in semifinale. Ultimul lor duel direct s-a petrecut in sferturile de finala la UK Championship, englezul impunandu-se cu 9-7.