Englezul Ian McCulloch a produs marea surpriza a turului inaugural la Campionatul Regatului Unit, eliminandu-l pe detinatorul trofeului, Peter Ebdon. Cei doi jucatori au avut nevoie de joc decisiv pentru a fi departajati, dupa ce Ebdon incepuse perfect intalnirea si condusese cu 5-0.

McCulloch isi creeaza astfel un obicei in a elimina detinatorii trofeelor, dupa ce la ultima editie a Campionatului Mondial l-a invins in runda de debut pe Graeme Dott, cel care se impusese in 2006. In turul secund de la Telford, McCulloch il va intalni pe Stephen Maguire care l-a invins in runda inaugurala pe Joe Swail cu 9-5.

Shaun Murphy, numarul unu mondial in clasamentul provizoriu al sezonului, a promovat in turul al doilea dupa victoria in fata galezului Paul Davies, al 62-lea jucator in ierarhie. Primele opt frameuri ale partidei au fost impartite intre cei doi, dar apoi Murphy s-a desprins, iar la 7-5 a profitat de o greseala a lui Davies care putea reveni in partida, a castigat jocul al 13-lea si apoi meciul pentru a obtine doar a doua calificare din cariera in 16-imile competitiei. Urmatorul adversar al lui Murphy va fi Stuart Bingham care a ajuns aici dupa victoria in fata veteranului Steve Davis, scor 9-4.

Tot in runda a doua a promovat si campionul din 2005, chinezul Ding Junhui, care a avut o partida usoara in fata favoritului local, Adrian Gunnell. Ding conducea cu 6-2 dupa prima sesiune, disputata sambata, in care reusise si cel mai mare break al turneului de pana acum, 143 de puncte, iar duminica a facut doar minimul necesar pentru a obtine calificarea si a-si da o intalnire cu Nigel Bond, cel care l-a oprit din cursa spre titlu pe Ken Doherty.