Ultimii ani de existenta ai snookerului au adus o popularitate crescanda a unui sport care face parte din categoria biliardului si care este foarte popular in tarile vorbitoare de limba engleza. In Regatul Unit, Irlanda, Canada, Australia, India si Africa de Sud, acest sport aduce profituri importante si milioane de spectatori impatimiti. Doar fotbalul este mai popular in unele zone din Marea Britanie decat un sport al gentlemenilor precum Ronnie O’ Sullivan, John Higgins, Ken Doherty sau Graeme Dott.

Snooker-ul se joaca pe o masa mare (3569 mm x 1778 mm) acoperita cu un postav special de biliard, masa cu buzunare in fiecare din cele patru colturi si la mijlocul fiecarei lungimi. Se joaca folosind un tac, o bila alba, 15 bile rosii si 6 colorate: galbena (2 puncte), verde (3 puncte), maro (4 puncte), albastra (5 puncte), roz (6 puncte) si bila neagra (7 puncte). Bilele rosii valoreaza fiecare un punct, iar introducerea bilei albe se depuncteaza cu patru puncte. Un jucator castiga un joc avand cele mai multe puncte obtinute cu ajutorul bilei albe pentru a introduce in buzunare toate bilele rosii si colorate. Un meci consta intr-un anumit numar de jocuri.

Acum cativa ani de zile era greu de crezut ca jucatorii asiatici vor avea un cuvant de spus intr-un sport in care europenii domina ierarhiile. Unul dintre primii jucatori profesionisti care au reusit sa razbata in topul primilor 100 mondiali a fost marea senzatie a momentului, Ding Junhui. Acesta a inceput sa joace snooker inca de la varsta de noua ani, atunci cand a participat la Campionatul National al Chinei.

Acum, Ding este unul dintre cele mai apreciate tinere talente. A reusit sa castige pana acum trei turnee, iar cel mai mare break al carierei a fost cel maxim - 147 de puncte, impotriva lui Anthony Hamilton, la Saga Insurance Master, la 14 ianuarie 2007. Cea mai buna clasare a sa a fost locul 9 mondial, iar in acest moment se afla pe locul 12 in ierarhia celor mai buni jucatori. Victoria repurtata impotriva marelui Ronnie O’ Sullivan a demonstrat ca scoala asiatica de snooker incepe sa dea roadele scontate.

Foarte aproape de performanta lui Ding se afla si Marco Fu, un jucator in plina ascensiune, locul 15 in lume fiind garantia valorii sale. Liang Wenbo si Liu Song isi impart pozitiile 52 si 57 in clasamentul jucatorilor profesionisti. In top 100 se mai regasesc Tian Pengfei, locul 66, iar lista sportivilor de snooker de pe taram asiatic continua cu thailandezul Chiang Mai, cel care a reusit sa castige titlul de cea mai buna speranta a tarii sale in anul 2001. In acest moment se afla pe locul 69 mondial.

Daca Ding Junhui deschide ofensiva asiaticilor din snookerul mondial, Xiao Guodong, locul 81, si Liu Chuang, locul 94, inchid topul primilor 100 de sportivi de pe mapamond. Cu toate acestea, rezultatele deosebite din turneele de specialitate de pe continentul cu cea mai numeroasa populatie, ii recomanda drept competitori de temut pentru vechea garda britanica care domina acest sport de secole.

Principalele calitati ale jucatorilor asiatici sunt calmul extraordinar, ambitia deosebita si perseverenta. Una dintre cele mai insemnate competitii gazduite de Asia este Open-ul Chinei, un turneu profesionist de snooker, el fiind in acelasi timp un punct de reper in stabilirea ierarhiei generale. Incepand cu sezonul 2004-2005, aceasta competitie a devenit unul din cele opt turnee pe puncte.