Romania a avut la Soci, pentru a doua oara in istorie, un reprezentant la sarituri cu schiurile. In varsta de doar 16 ani, Sorin Iulian Patea a fost mezinul delegatiei tricolore. "Toata viata am visat sa ajung la Olimpiada. Pentru mine este un vis implinit", a precizat Patea.

Sorin Iulian PateaFoto: Renault

Virgil Neagoe a fost primul reprezentant al Romaniei in proba de sarituri cu schiurile (JO de la Albertville, in 1992).

Sorin Iulian Patea este nascut pe 9 iulie 1997. Cea mai lunga saritura din cariera (de pana acum) a masurat 127 de metri. Este legitimat la CSS Dinamo Rasnov.

Cum a inceput totul

La varsta de zece ani, Sorin a fost descoperit de antrenorul Gheorghe Gerea, cel care a spus despre sportiv ca are niste calitati motrice exceptionale. A trecut intai pe la schi fond si biathlon, iar apoi a ales sarituri cu schiurile.

Cea mai buna performanta a carierei

Sorin a reusit cea mai buna performanta a carierei la Cupa Continentala de la Sapporo (Japonia), acolo unde s-a clasat pe locul 12 la general, pe trambulina mare (120 de metri).

Romania va conta in acest sport

"Vom conta in acest sport. Construirea bazei sportive de la Rasnov a fost un punct de cotitura pentru multi sportivi romani. Acum doi ani ne antrenam numai in strainatate, plecam foarte des, la scoala nu eram, cu parintii nu eram, prietenii erau departe, nu a fost deloc usor. Acum avem aici, acasa, una dintre cele mai moderne baze din lume si nu suntem mai prejos de altii. Chiar este extraordinar sa avem trambulina si conditii la Rasnov, acasa la mine", a declarat Sorin Iulian Patea pentru Mediafax.

Modelul lui - Thomas Morgenstern

"De cand m-am uitat prima data la televizor mi-a placut austriacul Thomas Morgenstern si la el am ramas. Da, mi-a placut si Adam Malysz, dar cum el a renuntat am ramas doar la Morgenstern. El este idolul meu", a completat Sorin Iulian Patea.