Alpinistul roman Horia Colibasanu a atins miercuri varful Shisha Pangma (8.027m) din Himalaya, Tibet, la ora 9.00, ora Romaniei. Desi este cel mai mic "optmiar", varful este periculos, avand o rata a mortalitatii de 8,3% - de trei ori mai mare decat pe Everest. Romanul, insotit de slovacul Peter Hamor are ca obiectiv al expeditiei ascensiunea varfului Everest, pe ruta nordica.

-Foto: horiacolibasanu.com

Ascensiunea pe Shisha Pangma s-a facut fara oxigen suplimentar si fara ajutorul Sherpasilor. Acesta este cel de-al saptelea optmiar (munte de 8.000 de metri) din palmaresul alpinistului roman.

Shisha Pangma (8.027m) este cel mai mic optmiar dintre cei 14 munti de peste 8.000 de metri ai planetei. Acesta se afla in Tibet (China), in Himalaya, cel mai mare lant muntos din lume. Muntele a fost escaladat pentru prima oara in 1964 si are o rata a mortalitatii de 8,3% ¬ de trei ori mai mare decat pe Everest.

Obiectivul final al expeditiei romano-slovace, compusa din Horia Colibasanu si Peter Hamor, este ascensiunea Muntelui Everest (8.848m) in stil alpin ¬ fara oxigen suplimentar si fara serpasi ¬ , pe ruta nordica.

Horia si Peter au ales sa escaladeze Shisha Pangma pentru antrenament si aclimatizare*, inainte de a porni spre Muntele Everest.

Aclimatizarea este un proces necesar supravietuirii la altitudine si consta in urcari si coborari succesive de pe munte. Aclimatizarea ii permite organismului sa se obisnuiasca cu aerul din ce in ce mai rarefiat. La peste 7.500 de metri ¬ unde incepe asa-numita Zona a Mortii ¬ densitatea aerului este de trei ori mai scazuta fata de nivelul marii. In timpul aclimatizarii, sangele se adapteaza treptat si poate transporta mai mult oxigen.

Horia Colibasanu este singurul roman care a reusit ascensiunea varfurilor Annnapurna, K2 si Dhaulagiri, toate de peste 8.000 de metri, incluse in Top 5 varfuri mortale din lume. Toate ascensiunile sale au fost realizate fara oxigen suplimentar si fara ghizi.

Despre Shisha Pangma

Prima ascensiune romaneasca a varfului Shisha Pangma fost realizata de alpinistul Alex Gavan, fara oxigen si fara sprijinul serpasilor, pe data de 30 aprilie 2013. Anterior mai fusesera patru tentative romanesti de urcare a varfului.

Ascensiunea lui Alex Gavan de la ultima tabara (7100 m) pana pe varf (8027m) a durat aproape 14 ore. Ulterior a mai petrecut inca aproape 29 de ore in asa numita "zona a mortii", inclusiv o noapte in zapada la aproape 7900m, pana sa ajunga din noua in tabara, din cauza vizibilitatii extrem de scazute, care i-a afectat traseul la coborare.

Anterior ascensiunii lui Alex Gavan, mai fusesera patru tentative romanesti de a atinge varful Shisha Pangma. In 2005, Cristian Tecu (in echipa Cristian Tecu, Catalin Morariu, Dragos Dubina) atinge varful Central-8008m. In 2009, in aceeasi expeditie, Horia Colibasanu atinge varful Central, iar Alex Gavan - in echipa cu Andrew Lock (Australia) si Neil Ward (Marea Britanie) - atinge 7500m pe ruta Ochoa. In 2011, Cosmin Andron si Cristina Pogacean ating 7200m, pe fata sudica.