Taekwondo a intrat in familia olimpica in 1988, mai intai ca sport demonstrativ. In 1992, la Barcelona, si-a continuat cu smerenie munca de convingere si abia in 2000 a primit statutul de disciplina cu drepturi olimpice depline. In cele patru editii desfasurate pana acum, Romania nu a avut sansa de a fi reprezentata la cel mai inalt nivel, insa "sparge gheata" acum, la Jocurile Olimpice de Tineret de la Nanjing.

Logo NanjingFoto: Hotnews

Jozsef Zsolt Feher

Jozsef Zsolt Feher

Foto: COSR

In China, un singur tricolor va intra in focul intrecerilor de la taekwondo: Joszef Zsolt Feher. In varsta de 17 ani (nascut pe 1 martie 1997), Zsolt este originar din judetul Mures. In 2002, la numai cinci ani, a inceput sa practice taekwondo, la CS Phoenix Miercurea Ciuc.

Cristian Apostol, presedintele Federatiei Romane de Taekwondo si in acelasi timp antrenor al lotului national, detaliaza: "Este un copil deosebit, care la 13 ani a plecat de acasa pentru a veni in Bucuresti. Este nascut in Sovata si practic nu stia niciun cuvant in romaneste cand a ajuns in Capitala. Acum invata foarte bine in limba romana. A progresat foarte mult, iar medalia de bronz cucerita la Mondialele de cadeti din 2012 si calificarea la Jocurile Olimpice de tineret, dupa o competitie extrem de dura in Taipei, dovedesc faptul ca am facut o alegere buna.

A fost un pariu al meu, in concordanta cu baza de selectie si profilul genetic din Romania. Joszef Zsolt Feher concureaza in cadrul categoriei +73 kilograme si este legitimat la CSA Steaua. "Este un biotip foarte bun, iar performantele lui sunt rezultatul unui efort intens", mai spune Cristian Apostol.

Romania va fireprezentatade 41 de sportivi la cea de-a doua editie de vara a Jocurilor Olimpice de Tineret (JOT), care va avea loc la Nanjing (China) in perioada 16- 28 august, competitie rezervata performerilor cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani.