Tenisul de camp din Romania este reprezentat la Jocurile Olimpice de Tineret de la Nanjing de perechea de aur de la Roland Garros 2014, junioarele Ioana Ducu (18 ani) si Loredana Rosca (17 ani). Cele doua au cucerit trofeul la Open-ul francez, reeditand performanta din 1990 a Irinei Sparlea si a Ruxandrei Dragomir.

Logo NanjingFoto: Hotnews

Ioana Ducu

Ioana Ducu

In 2013, Ioana Ducu ajungea pana in semifinalele probei de dublu de la Wimbledon. "La 9 ani si jumatate am pus pentru prima data o racheta de tenis in mana. Parintii meu jucau constant si ma luau cu ei la teren, le adunam mingile. Intr-o zi, destul de revoltata, le-am spus ca vreau si eu sa incerc. M-au lasat si iata unde am ajuns", povesteste Ioana. Ea provine dintr-o familie cu o situatia materiala buna, fapt ce a ajutat-o enorm in cladirea unei cariere solide.

"La inceputul anului trecut, parintii mei au inceput sa resimta criza financiara. De atunci a fost dificil pentru mine sa merg la turnee, la multe am si renuntat din aceasta cauza. Uite, ca sa va dau un exemplu, in 2014, pana in mai, cand am reusit sa intru intr-un sistem cu echipa ITF, am jucat foarte putine turnee. Nici nu pot sa le iau in considerare, de fapt. E greu, dar incercam sa o ne descurcam asa cum putem", explica Ioana Ducu, eleva la Colegiul National Emil Racovita din Bucuresti.

Clasata pe locul 1112 in clasamentul WTA la simplu, Ioana vede o mare oportunitate in participarea la Nanjing. "Suntem mandre ca reprezentam Romania, este o experienta unica. Abia asteptam sa vedem cum va fi atmosfera acolo. Va fi o experienta frumoasa, o cultura noua. Sper sa ne intorcem cu o medalie, sper sa avem o saptamana buna", a mai spus jucatoarea legitimata la Sportul Studentesc. In timpul liber ea este pasionata de design vestimentar.

Romania va fireprezentatade 41 de sportivi la cea de-a doua editie de vara a Jocurilor Olimpice de Tineret (JOT), care va avea loc la Nanjing (China) in perioada 16- 28 august, competitie rezervata performerilor cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani.