Atletismul romanesc a pasat stafeta performantei in sectorul probelor tehnice, iar Gabriel Bitan este un nume ce vine lansat pe traiectoria sperantelor olimpice. Atletul bucurestean in varsta de 16 ani a incheiat anul 2013 in postura de lider mondial al saritorilor in lungime nascuti in 1998, rezultatul sau de top fiind aurul cucerit la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Utrecht.

Gabriel BitanFoto: COSR

Gabriel Bitan a inceput atletismul in 2008, atunci cand a fost "ochit" de antrenorul Cornel Grigore, in urma unei selectii la Scoala 120 din Cartierul Berceni. "L-am remarcat imediat. Avea o usurinta in alergare, in miscari, care m-a atras. I-am spus sa-si intrebe parintii daca il lasa la atletism", spune Cornel Grigore. Acordul familiei a venit firesc, ca o pasare de stafeta: in tinerete, ambii parinti ai sai au facut atletism, tatal - lungime, iar mama triplusalt. Gabriel a inceput cu viteza si lungime, probe complementare, iar din clasa a sasea s-a axat pe "groapa cu nisip".

Anul trecut a stabilit sase recorduri nationale de juniori 3, fiind campion al tarii chiar si la categoria de varsta superioara. Rezultatul de referinta al carierei sale este cel reusit la Utrecht, 7,41 metri, saritura pe care reconfirmat-o si la calificarile olimpice de la Baku (Azerbaidjan), de anul acesta. Gabriel Bitan, sportiv cu dubla legitimare, CSM Onesti si CSS "Octav Onicescu" Scoala 190 Bucuresti, este una dintre sperantele Romaniei la Jocurile Olimpice de Tineret de la Nanjing, unde a mers insotit de antrenorul Cornel Grigore.

Romania va fireprezentatade 41 de sportivi la cea de-a doua editie de vara a Jocurilor Olimpice de Tineret (JOT), care va avea loc la Nanjing (China) in perioada 16- 28 august, competitie rezervata performerilor cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani.