Jenson Button (McLaren) a fost protagonistul unui moment bizar la Shanghai, in Marele Premiu al Chinei, cand in timpul unui pitstop a oprit la boxa celor de la Red Bull. Daca majoritatea celor implicati l-au vazut ca pe un incident comic, mecanicul sef al lui Mark Webber (Red Bull) l-a acuzat pe campionul mondial din 2009 ca a oprit intentionat la boxa lor, pentru a-i incetini.

Jenson Button (McLaren)Foto: Reuters

Button a intrat la boxe din pozitia de lider, in acelasi timp cu Vettel, insa in loc sa opreasca la McLaren, a parcat in dreptul celor de la Red Bull. Mark Lenton, mecanicul sef al lui Mark Webber l-a acuzat pe Button, intr-un interviu pentru BBC, ca a facut intentionat acea miscare gresita, mentionand insa ca nu vorbeste in numele echipei ci este doar o parere personala: "De la inceput mi-am dat seama ca triseaza. Am fost dezamagit cand a vrut sa opreasca pentru a ne incetini pe noi. Sincer cred ca au incercat sa triseze. A fost o incercare obraznica de a ne incetini pe noi".

Jenson Button a explicat insa ca nu a gresit voit: "A fost in totalitate vina mea. Ma uitam la volan pentru a face cateva modificari, ceea ce facem intotdeauna cand intram la boxe. Am ridicat capul, am vazut echipa si am crezut ca am ajuns la boxa mea si am oprit, dar ceva nu parea la locul lui. Intr-o cursa se intampla multe lucruri iar intrarea la boxe nu e tocmai ca o oprire la semafor. Le-am facut munca mecanicilor mai dificila. Este greseala mea si trebuie sa invat de pe urma ei. Ne-a costat doar o secunda si jumatate, dar oricum Lewis ar fi castigat. Am facut si greseli mai mari in cariera".

Martin Whitmarsh, seful de la McLaren, a vazut partea comica a intamplarii: "Cand l-am chemat prima data la boxe nu a venit. A intarziat un tur si ne-a stricat putin sincronizarea. Apoi a venit si evident ca i-au placut mai mult pneurile celor de la Red Bull si a parcat acolo. Din pacate acest proces ne-a facut sa pierdem o pozitie in fata lui Vettel. Dar echipa a facut o treaba buna, a ramas calma si totul s-a incheiat cu bine".

Christian Horner, seful Red Bull a subliniat si el "nerabdarea" lui Button de a ajunge la Red Bull: "E evident atat de nerabdator sa piloteze pentru Red Bull incat a vrut sa opreasca aici".

Sebastian Vettel, care a trebuit sa astepte pana cand Button isi da seama de greseala, a declarat: "A parcat pe locul meu si eu speram ca persoana din fata sa reactioneze si sa-i spuna ca a gresit, sa mearga inainte. Am pierdut putin timp pentru ca am asteptat. Din fericire Jenson si-a dat seama. Nu a fost usor pentru baieti. Astfel de incidente te pot face sa pierzi ritmul. Imaginati-va ce s-ar fi intamplat daca ii si schimbau pneurile. Era o incurcatura si eu trebuia sa merg la cei de la McLaren si sa le cer ajutorul. Daca mi-ar fi luat pneurile nu stiu daca cei de la McLaren mi le-ar fi dat pe ale lui. As vrea sa cred ca mi le-ar fi dat".

Intrebat ce ar fi facut in locul lui Button, Lewis Hamilton (McLaren), castigatorul cursei de la Shanghai, a spus: "Eu as fi primit pneurile", afirmatie ce l-a facut pe Vettel sa intrebe: "De la echipa mea sau de la ...?". Hamilton a replicat imediat: "Da, da, da, de la echipa ta".

Red Bull s-a mai confruntat cu o situatie asemanatoare in 2009, in timpul Marelui Premiu din Abu Dhabi, cand Jaime Alguersuari (Toro Rosso) a parcat in boxa lor.