Federatia Internationala de Motociclism a anuntat, marti, ca a deschis o ancheta in urma careia va analiza ceea ce s-a intamplat dupa incidentul dintre Valentino Rossi (Ducati) si Casey Stoner (Honda), pe circuitul de la Jerez. Pilotul australian i-a acuzat pe comisarii cursei ca l-au ajutat mai mult pe italian decat pe el sa revina in cursa. De asemenea, comisarii vor fi anchetati si pentru atitudinea lor dupa incidentul lui Marco Simoncelli.

Incident intre Rossi si Stoner la JerezFoto: Reuters

"Ca urmare a coliziunii dintre Rossi si Stoner din cursa MotoGP de la Jerez, din 3 aprilie, FIM a decis sa organizeze o audiere a directorului cursei si a comisarilor pentru a avea o imagine clara asupra incidentului si pentru a intelege explicatiile oficialilor. Audierea va avea loc in data de 28 aprilie si decizia finala nu va avea nicio influenta asupra rezultatului cursei", a anuntat FIM prin intermediul unui comunicat.

Cei sase comisari ce erau in virajul in care a avut loc incidentul dintre cei doi piloti au mers prima data la Rossi. Dupa, unul din ei s-a indreptat catre Stoner. Pilotul italian a revenit pe circuit in 22 de secunde de la cazatura, ajutat si de faptul ca in timpul cazaturii nu a dat drumul motocicletei, tinand ambreiajul apasat si evitand astfel oprirea motorului. Stoner a fost lipsit de noroc, australianul fiind nevoit sa abandoneze deoarece motorul sau s-a oprit. Rossi a incheiat cursa pe locul al cincilea, cerandu-si ulterior scuze pentru incidentul provocat.

  • Stoner: Mai aveau putin si-i cereau si autograf lui Rossi

Dupa cursa insa, Stoner i-a acuzat pe comisari ca nu l-au ajutat sa se intoarca pe circuit. "Cand m-am intors am vazut ca o singura persoana impingea motocicleta mea. Toti ceilalti comisari erau deja inapoi la posturile lor. Comisarul facea tot ce putea, dar ce poate face un singur om? Era epuizat inainte sa ajunga la deal. Cred ca daca m-as fi putut reintoarce pe pista, as fi obtinut un rezultat mai bun deoarece motocicleta nu era avariata. Am fi fost competitivi, dar astfel de lucruri se intampla. Sunt incidente pe care pilotii care au avut de-a face cu Valentino le stiu. E total nedrept, dar apartine deja trecutului".

"E frustrant sa vezi cum il ajutau doar pe Valentino sa se intoarca pe pista. Mai aveau putin si-i cereau si autograf lui Rossi", a adaugat australianul, care sambata obtinuse pole position-ul: "Poate au facut asta pentru ca eu am fost primul in calificari, inaintea spaniolilor".

  • Juan Alvarez, directorul circuitului de la Jerez: Comisarii au ajutat pilotul care era pe jos

Juan Alvarez, directorul circuitului de la Jerez, si-a aparat comisarii de acuzatiile lui Stoner, explicand pentru publicatia As: "Cand comisarii ridica o motocicleta, logic e sa incheie operatiunea inainte de a face altceva. Au venit in cateva secunde si s-au dus la pilotul care era pe jos. Stoner era in picioare, tragand de motocicleta lui, asa ca s-au dus la motocicleta care era mai aproape si cazuta la pamant. Stoner a avut ghinion ca a fost al doilea ajutat si ca i s-a oprit motorul, deoarece Rossi a fost mai atent sa il mentina pornit. In plus, dupa cum am fost informat, Honda nu se poate porni impingand-o. Asa ca gesturile facute comisarilor si aplauzele ironice la adresa lui Rossi au fost degeaba. Stoner a gresit, dar trebuie sa intelegem si ca era furios pentru faptul ca a fost pus la pamant".

Oficialii FIM vor analiza, de asemenea, si cazatura lui Marco Simoncelli, italianul fiind ajutat de comisari doar sa-si ridice motocicleta, nu si sa reintre pe circuit.

Incidentul dintre Rossi si Stoner

Incidentul lui Marco Simoncelli