Federatia Internationala de Automobilism (FIA) vrea renegocierea contractului cu detinatorii drepturilor comerciale ale Formulei 1, a dezvaluit presedintele forului, Jean Todt, intr-un interviu pentru Financial Times. Punand accentul pe faptul ca vremurile s-au schimbat din 2001, cand a fost semnat contractul pe 100 de ani, Todt sustine ca vrea doar ca Federatia pe care o conduce sa primeasca "finantarea corecta" de la Formula 1.

FIA vrea mai multi bani de la Formula 1Foto: Reuters

In 2001, FIA, in fruntea careia se afla atunci Max Mosley, a semnat un contract pe 100 de ani cu SLEC Holding, condus de Bernie Ecclestone, pentru drepturile TV si comerciale ale Formula 1, intelegere ce a adus in vistieria forului 360 milioane de dolari.

In interviul acordat publicatiei Financial Times, Todt a declarat ca a descoperit faptul ca intelegerea pe 100 de ani nu poate fi modificata, dar crede ca prin urmatorul Acord Concorde va putea oferi FIA o parte mai mare din castigurile financiare ale Marelui Circ.

"E responsabilitatea mea sa fac tot ce pot pentru a asigura viitorul Formulei 1. Stiti ca exista o intelegere comerciala, Acordul Concorde, care este valabila pe perioade mai scurte. Actualul contract expira la finalul anului 2012, asa ca impreuna cu detinatorii dreturilor comericale si echipele vom discuta despre urmatorul Acord Concorde", a declarat Todt.

"Ma voi asigura ca toti realizeaza faptul ca din 2001, cand a fost semnata intelegerea pe 100 de ani, vremurile s-au schimbat. Acum 15 ani nu aveam atat de multe aparate electronice sofisticate de care te poti bucura acum cand te uiti la televizor. Toate acestea au un cost. Trebuie sa luam in considerare toate acestea deoarece eu trebuie sa ma asigur ca finantarea FIA este corecta. Costurile noastre sunt mai mari decat cele din urma cu zece ani. Evolutia are un pret", a adaugat oficialul FIA.

Renegocierea Acordului Concorde se anunta tensionata, relatia dintre Bernie Ecclestone si Jean Todt nefiind una prea buna. Luna trecuta, Ecclestone a spus despre FIA ca este "o gluma", criticand decizia forului de a introduce motoarele verzi incepand cu 2013.