​Plecat din pole position, Sebastian Vettel a facut legea pe circuitul de la Melobourne, castigand lejer prima cursa a sezonului, din Marele Premiu al Australiei. Lewis Hamilton a incheiat pe a doua treapta a podiumului, fiind urmat de surpriza Vitaly Petrov (Renault), rusul aflat la primul sau podium.

Podiumul de la Melbourne (Formula 1)Foto: Reuters

Un start foarte bun pentru campionul en-titre, Sebastian Vettel, care dupa primele doua tururi avea deja un avans de trei secunde. Germanul nu a avut rival pe circuitul australian, inheiand cursa la peste 22 de secunde fata de ocupantul locului secund, Lewis Hamilton.

Plecat de pe cinci, Fernando Alonso (Ferrari) a cazut pana pe locul al noualea dupa primul viraj, dar a reusit sa revina si a terminat pe locul patru, incheiand prima cursa a sezonului la fel ca ultima din sezonul trecut: in spatele lui Vitaly Petrov. Rusul a avut o prestatie foarte buna si a obtinut prima sa clasare pe podium in Formula 1. O cursa foarte buna a facut la debut Sergio Perez (Sauber), care s-a clasat pe locul al saptelea, obtinand primele sale puncte din Formula 1.

Button s-a duelat cu Massa in primele tururi, fiind in cele din urma penalizat cu un drive-through pentru un incident cu brazilianul de la Ferrari. Schimacher s-a atins in primul tur cu Jaime Alguersuari, fostul campion fiind nevoit ulterior sa abandoneze. Nici colegul sau nu a avut prea mult noroc. Rosberg si Barrichello s-au agatat in turul al 23-lea: germanul a abandonat in timp ce brazilianul de la Williams a fost penalizat cu o trecere pe la boxe. In cele din urma Barrichello a parasit si el cursa, cu zece tururi inainte de final.

Michael Schumacher: "Nu am inceput sezonul asa cum am sperat. Imi pare rau pentru ca nu am putut transforma in puncte munca echipei de peste iarna. Am avut un start bun, dar dupa incidentul din primul tur masina a fost avariata si am hotarat sa ne oprim din motive de siguranta. Eu cred in continuare ca avem potential si sunt convins ca vom lupta".

Sebastian Vettel: "Nu a fost usor, startul a fost crucial. Am avut multe lucruri de invatat din aceasta cursa si acum trebuie sa analizam tot ceea ce s-a intamplat".

Marele Premiu al Australiei:

1. Sebastian Vettel (RBR) - castigator (25 puncte)

2. Lewis Hamilton (McLaren) +22.2 secunde (18 puncte)

3. Vitaly Petrov (Renault) +30.5 sec (15 puncte)

4. Fernando Alonso (Ferrari) +31.7 sec (12 puncte)

5. Mark Webber (RBR) +38.1 sec (10 puncte)

6. Jenson Button (McLaren) +54.3 sec (8 puncte)

7. Sergio Perez (Sauber) +65.8 sec (6 puncte)

8. Kamui Kobayashi (Sauber) +76.8 sec (4 puncte)

9. Felipe Massa (Ferrari) +85.1 sec (2 puncte)

10. Sebastien Buemi (STR) +1 tur (1 punct)

11. Adrian Sutil (Force India) +1 tur

12. Paul di Resta (Force India) +1 tur

13. Jaime Alguersuari (STR) +1 tur

14. Nick Heidfeld (Renault) +1 tur

15. Jarno Trulli (Lotus) +2 tururi

16. Jerome d'Ambrosio (Virgin-Cosworth) +4 tururi

Abandon:

Timo Glock (Virgin) +9 tururi

Rubens Barrichello (Williams) +10 tururi

Nico Rosberg (Mercedes GP) +36 tururi

Heikki Kovalainen (Lotus) +39 tururi

Michael Schumacher (Mercedes GP) +39 tururi

Pastor Maldonado (Williams) +49 tururi