Boss-ul Formula 1, Bernie Ecclestone, nu doreste introducerea motoarelor "verzi" in "Marele Circ", sustinand ca acest lucru va duce la pierderi mari financiare, dar si la retragerea unor televiziuni ce transmit acest sport. Consiliul Federatiei Internationale de Automobilism (FIA) a adoptat deja, la finaluol anului trecut, introducerea motoarelor "eco" incepand cu 2013, dar initiatiava forului este contestata de toate partile implicate.

Ecclestone nu vrea motoare eco in F1Foto: Reuters

Incepand din 2013, motoarele V8 de 2.4 litri vor fi inlocuite cu cele turbo de 1.6 litri, cu patru cilindri, avand sisteme de recuperare a energiei si restrictii de combustibil. Bernie Ecclestone incearca sa impiedice insa trecerea la motoare "verzi" invocand pierderi semnificative.

"Sunt impotriva, impotriva, impotriva, impotriva introducerii unor motoare cu o capacitate mai mica. Nu avem nevoie de asa ceva si daca acest lucru e important ar trebui introdus in alte tipuri de curse de masini. E doar PR, nu are nimic de-a face cu Formula 1. Aceste schimbari vor fi teribil de costisitoare pentru sport. Sunt sigur ca promoterii vor pierde o mare parte din audienta si sunt destul de sigur ca vom pierde si din televiziuni", a declarat Ecclestone pentru agentia AAP.

Boss-ul Formula 1 mentioneaza ca relatia sa cu Jean Toft, presedintele FIA (Federatia internationala de Automobilism), este tensionata din cauza acestor motoare: "El nu e promoter si nu vinde Formula 1. Jean si cu mine suntem putin la cutite din cauza acestor motoare. Nu vad motivul pentru care ar trebui introduse. Avem deja sistemul KERS si el ar fi trebuit sa rezovle problema eco a Formulei 1".

Odata cu introducerea motoarelor verzi, va scadea semnificativ si zgomotul produs de monoposturile Formulei 1, lucru ce il nemultumeste pe Ecclestone: "Ma intalnesc cu oameni de pretutindeni - sponsori, promoteri, jurnalisti - si ei cred ca sunt doua lucruri importante la Formula 1. Unul este Ferrari si al doilea este zgomotul. Oamenii iubesc acel zgomot. Daca intrebi oamenii care vin pentru prima data la o cursa ce le-a placut iti vor spune zgomotul. Am adus cativa domni din Rusia la Singapore si dupa ne-am intanit in tara lor. I-am intrebat ce i-a impresionat. Nici nu m-am gandit ca vor spune zgomotul, dar au spus ca acesta a fost cel mai interesant aspect. Te acapareaza. E incredibil ca pana si femeile iubesc zgomotul".

Nici echipele din Formula 1 nu sunt adeptele introducerii motoarelor "verzi", Ferrari si Mercedes declarand in decembrie ca este "o cheltuiala inutila intr-o perioada in care F1 incearca sa reduca din costuri".