Programul incarcat al actualului sezon de Formula 1 ar putea fi o piedica in incercarea oficialilor de a reprograma Marele Premiu din Bahrain, suspendat luni seara ca urmare a protestelor violente din ultima perioada din capitala Manama. Boss-ul Formulei 1, Bernie Ecclestone, e nesigur de viitorul cursei din Bahrain.

Ecclestone uita Europa in favoarea altor continenteFoto: Reuters

Marele Premiu din Bahrain, programat sa deschida noul sezon al Formulei, a fost suspendat, insa reintroducerea sa in calendarul competitiei este incert. In acest sezon, Formula 1 avea programat un record de 20 de etape, ceea ce nu lasa prea mult loc de schimbari in calendar.

O prima pauza in calendarul F1 ar fi in august atunci cand echipele au o vacanta de 3 saptamani, insa e putin probabil ca acestea sa fie de acord cu o diminuare a pauzei de odihna.

O alta fereastra in calendar ar putea aparea in 30 octombrie, daca nu va fi gata constructia locatiei unde va debuta Marele Premiu al Indiei. Si aceasta data este insa putin probabil sa fie disponibila, organizatorii cursei din India anuntand ca lucrarile la circuit sunt inaintea programului. O varianta viabila ar fi programarea MP din Bahrain intre MP de la Abu Dhabi, din 13 noiembrie, si ultima etapa a sezonului, din Brazilia.

"Toata lumea iubea Bahrain, oamenii de acolo, atmosfera. Sunt putin dezamagit acum de faptul ca s-a amanat. Dar daca ne uitam la ceea ce se intampla acum acolo, aceasta era singura solutie", a declarat Ecclestone pentru BBC, citat de Reuters.

Formula 1 s-a confruntat si in trecut cu situatii asemanatoare, insa atunci cursele s-au desfasurat conform planului, pilotii intrecandu-se in Africa de Sud in timpul apartheid-ului sau in Argentina intr-o perioada sangeroasa din istoria regiunii. Ultima data cand un Mare Premiu a fost amanat s-a intamplat in 1995, Pacific Grand Prix din Japonia fiind anulat din cauza unui cutremur. Acea cursa a fost reprogramata peste sase luni.

"Nu stim cand ar putea reintra in calendar. Cautam un loc in care sa introducem aceasta etapa. Va trebui sa asteptam si sa vedem ce se va intampla in Bahrain. Sper sa se intoarca in calendar daca nu la finalul acestui sezon atunci anul viitor deoarece este o locatie minunata", a mentionat Ecclestone.

Bahrain detine 40% din echipa McLaren prin compania Mumtalakat si plateste zeci de milioane de dolari pentru a putea gazdui un Mare Premiu, aceasta fiind o contributie semnificativa in vistieria Formula 1. Intrebat daca decizia de amanare are impact asupra situatiei financiare a F1, Ecclestone a declarat: "Nu are nicio legatura cu partea financiara".