​Masini care gonesc cu peste 100 km/h pe un circuit acoperit cu zapada si gheata la temperaturi de -15 grade, curbe luate punand masina de 350 CP de-a latul drumului si comentatori cu un ritm demn de campionatele din America de Sud, cam asa arata o etapa a trofeului Andros care se tine in diverse statiuni din Alpii Francezi. La curse iau parte masini electrice, dar si versiuni cu motorizari de 350 CP ale unor modele de serie precum Dacia Duster, BMW seria 1 sau Skoda Fabia.

Foto:

Marketing alpin ajutat de nume celebre

Cea mai recenta etapa a Trofeului Andros s-a tinut vineri si sambata pe micul circuit de gheata din statiunea franceza Alpe D'Huez, insa in prima zi peste gheata s-a asternut zapada, iar cei dintai piloti plecati in cautarea unor timpi individuali cat mai buni aruncau in urma trombe de zapada, facand viata grea pentru putinii fotografi care s-au incumetat sa iasa pe circuit.

Trofeul Andros nu este o competitie noua, insa e foarte putin cunoscuta la noi. Desi a debutat acum 20 de ani, romanii au auzit de ea abia anul trecut dupa ce Renault a facut o miscare de marketing indrazneata, publicand primele imagini cu SUV-ul Duster nu in traditionalul look de serie, ci in versiunea cu motor de 350 CP care a participat si anul trecut la cele opt curse din Trofeul Andros.

O alta miscare de imagine a fost cooptarea lui Alain Prost ca pilot pentru Duster-ul de curse, lucru care se potrivea cu specificul competitiei in care mai participa si alti fosti piloti de Formula 1 precum Olivier Panis, Jacques Villeneuve sau Roman Grosjean. Toti se intrec pe masini de curse cu motoare de 350 CP care nu mai au insa din punct de vedere tehnic aproape nimic in comun cu varianta de serie, in afara de aspectul exterior al caroseriei.

Viteze de autostrada pe un circuit de altitudine

Spre finalul primei zile ninsoarea a incetat, insa dupa ora 9 seara temperaturile au scazut spre -15 grade in statiunea aflata la 1.800 de metri altitudine, astfel ca numai cateva zeci de oameni au mai putut rezista sa urmareasca de afara cursele de pe circuitul lung de 800 de metri in care cele mai rapide tururi erau incheiate in sub 58 de secunde. Dupa calificari, ziua se incheie cu marea finala unde opt concurenti pornesc simultan si sansele ca intre ei sa se petreaca manevre spectaculoase sunt mai mari.

Intai a fost finala masinilor electrice care, desi au motoare mai silentioase, pot fi usor recunoscute datorita suieratului facut la accelerare. Toate electricele care participa la Andros sunt produse de o singura companie numita Exagon si au o autonomie de 35 de minute, putand prinde si 160 km/h pe circuit. Masinile sunt mai mici decat un Matiz, cantaresc 800 kg si au motoare ce dezvoltya echivalentul a 122 CP.

La categoria electrice participa Nicholas Prost, fiul lui Alain Prost, insa toata lumea il astepta pe tatal sau, campionul de Formula 1 care a participat la trofeul Andros de mai multe ori, castigand editiile 2007 si 2008, insa pierzand ultimele doua campionate in fata lui J Dayrault care a castigat cu o Skoda Fabia.

Intre calificari si cursa propriu-zisa din prima seara Alain Prost a venit la o scurta discutie cu ziaristii romani. Arata extenuat si preocupat de cursa ce urma sa inceapa cateva minute mai tarziu si nu a zabovit mult, raspunzand diplomatic la intrebari. "Mai e loc de imbunatatiri, masina e inca noua si trebuie sa petrecem mai mult timp pe gheata cu ea", spune Alain Prost, calm, asteptand rabdator intrebarile. "E greu de spus daca era mai usor cu Auris si e greu de facut comparatie", spune fostul campion de Formula 1 intrebat daca masina Toyota Auris cu care a castigat trofeul Andros era mai buna fata de Duster-ul cu care nu a reusit sa castige editia de anul trecut.

Dupa mare finala clasamentul arata ca invingatorul primei zile a fost un alt pilot F1, Olivier Panis, pe Skoda, iar Prost a terminat pe trei, insa detinea locul intai al clasamentului general, iar cursele din ziua doi, sambata, erau decisive.

Un regulament complicat, vizibilitate aproape zero in afara Frantei

Trofeul Andros e o competitie putin vizibila din mai multe motive. Unul ar fi ca regulamentul de punctare e extrem de complicat si publicul larg nu poate calcula usor in ce mod s-a schimbat clasamentul general dupa fiecare cursa. Majoritatea curselor sunt tip contratimp individual, numai una la final este cu mai multi concurenti care se intrec simultan, astfel ca momentele cand spectacolul este total sunt relativ putine. In plus, circuitele fiind virajate si scurte - 600 - 800 m, depasirile sunt extrem de rare, ceea ce face competitia mai putin atractiva pentru cei care vor suspans continuu.

O alta problema tine de faptul ca la Andros sunt sponsori cu putere financiara mult mai mica decat in alte competitii moto, astfel ca trofeul este mai putin popularizat si e greu sa-l urmaresti la televizor in afara Frantei, mai ales ca numai o singura etapa e in afara Hexagonului - cea din Andorra, iar majoritatea covarsitoare a pilotilor participanti sunt din Franta.

O competitie inedita cu supermasini care arata ca cele de serie

Trofeul Andros are insa si atuuri, iar unul dintre ele tine de faptul ca este o competitie exotica, fiind printre putinele concursuri auto care se desfasoara pe gheata si zapada in statiuni montane celebre pentru schi sau sarituri la trambulina, nu pentru motorsport. Desi din punct de vedere tehnic masinile din cursa nu au aproape nimic in comun cu cele de serie, totusi ele au designul exterior similar, fapt care pe unii spectatori ii atrage mai mult decat competitiile unde masinile au un design ultra-sportiv ce nu poate fi vazut pe sosele.

Apoi e atractiv si faptul ca la competitie participa nume celebre, piloti care in trecut au luptat in Formula 1. Astfel, in prezent la Andros participa Alain Prost, Olivier Panis, Roman Grosjean si Jacques Villeneuve, nume cunoscute care au trecut de varsta ideala pentru F1, dar pot lua parte la competitii mai putin solicitante.

Prost domina ziua doi

In ziua a doua, sambata, vremea s-a mai incalzit, iar numarul de spectatori a fost si el mai mare, circa 1.000. Dupa calificari a venit si momentul finalelor spre ora 21, iar Profesorul, asa cum e supranumit Alain Prost, a castigat finala de elita, fiind urmat de doi piloti pe Skoda Fabia: E Stievenart si F Lagorce. Marele rival Dayrault a terminat abia pe sase, dar ramane pe locul doi la clasamentul general in care conduce Alain Prost. Olivier Panis e pe locul sase, iar Jacques Villeneuve este pe pozitia a zecea. La categorie iau parte modele preum Skoda Fabia, Dacia Duster, BMW seria 1, Fiat Stilo, Toyota Auris, Renault Clio 3 si Fiat Grande Punto. Pana la finalul editiei mai sunt cinci etape.

Atmosfera a fost animata de comentatorii francezi care au facut spectacol, fiind extrem de vocali, incurajand, criticand, bucurandu-se si implicandu-se in tot ce se intampla pe circuit de parca ar fi comentat un meci decisiv din America de Sud.

Cui si in ce mod ii este util Trofeul Andros

Cursele pe gheata din trofeul Andros sunt cvasi-necunoscute in afara Frantei, insa in Hexagon cei pasionati de sporturi cu motor stiu de ele, iar constructorii auto vor sa profite de acest lucru. Spre exemplu, Skoda are in unele cotidiene din Franta reclame in care se spune ca participa la Andros, iar marca ceha are cel mai mare numar de echipe participante si e sponsor si la sectiunea de vehicule electrice.

Pentru Dacia, participarea la competitie e utila fiindca mai multi francezi afla de marca si pot sa vada cum arata Duster-ul, chiar daca versiunea de serie are motor de trei ori mai putin puternic decat Duster Ice.

"Andros ne-a ajutat, am facut practic o lansare de marketing prezentand anul trecut Duster la trofeu inaintea lansarii pe piata. Daca ar fi sa va spun ce efect a avut participarea marcii in trofeul Andros asupra vanzarilor Dacia in Franta va voi raspunde cu cifre de awareness, practic numarul de oameni care au auzit de Dacia in Franta a crescut de la 18% acum un an, la 28% in prezent, deci cresterea e mare", a spus intr-o discutie cu jurnalistii romani, Stephen Norman, directorul de marketing al Groupe Renault. El a admis ca si datorita lui Alain Prost a crescut notorietatea marcii.

Interesant este ca initial grupul Renault se gandise sa introduca Dacia Sandero in cursele pe gheata, si nu Duster, fiindca ar fi trebuit facute mai putine modificari, Sandero fiind o masina mai mica, a spus intr-o discutie cu ziaristii, directorul de Competitii Renault Sport Technologies, Jean-Pascal Dauce. Duster-ul din Andros este cu 30 de cm mai scurt decat versiunea de serie si este si cu peste 100 de kg mai usor, astfel ca Sandero, model mai scurt, ar fi putut fi introdus mai usor in curse fara sa fie nevoie ca masina sa fie scurtata, cum s-a intamplat la Duster.

Trofeul Andros este o competitie inedita: suprafata de rulare este imprevizibila si iti da senzatia ca pilotul are control minim asupra masinii, pe scurtele linii drepte vitezele atinse pot fi de 140 km/h, iar la virajele dure pilotii pun masina de-a latul drumului, lasand impresia ca sunt gata-gata sa iasa in decor. Pe de alta parte, la curse asista un numar mic de spectatori, iar posturile mari de televiziune nu-i prea dau atentie, competitia ramanand una de nisa.