Mark Webber nu il invinuieste pe Heikki Kovalainen pentru accidentul in care cei doi au fost implicati duminica, in Marele Premiu al Europei, australianul de la Red Bull recunoscand insa ca a fost surprins de momentul ales de adversarul sau pentru a frana.

Mark Webber (Red Bull)Foto: Reuters

"Sunt fericit. Dupa cursa ma gandeam . A fost un accident urat. Am fost surprins de ceea ce s-a intamplat. Am cateva dureri pe ici pe colo, dar masina si-a facut treaba cum trebuie", a declarat Mark Webber, potrivit publicatiei britanice The Guardian.

"La inceput am crezut ca Heikki ma lasa sa trec. Apoi a franat cu 80 de metri mai devreme decat ma asteptam. Noile echipe sunt dintr-o categorie diferita. A inceput sa se miste cand la stanga, cand la dreapta si inca eram departe de zona in care franasem eu in turul anterior. Ma bloca destul de agresiv. M-a surprins foarte tare ca a franat atat de devreme. Cu toate acestea, aveam totul sub control", a explicat pilotul de la Red Bull. "Am condus masini lente si cand cineva se apropie cu asemenenea viteza, cat timp mai rezisti? Alte 15 secunde. Asa ca nu merita", a adaugat australianul.

Christian Horner, boss-ul de la Red Bull: "Problema apare cand sunt masini cu performante atat de diferite. Heikki a fost corect, el concura, dar era pe mijlocul drumului si nu era clar daca vira la stanga sau la dreapta. Heikki a franat cam cu jumatate de km inainte de momentul in care se astepta Mark, iar pilotul nostru nu a mai avut timp sa reactioneze pentru a-l evita".

Kovalainen nu crede insa ca incidentul s-a produs din cauza diferentelor dintre cele doua monoposturi: "Diferenta de viteza dintre masina mea si cele de top nu este atat de mare incat sa cred ca nu pot face fata unei astfel de situatii. Sunt foarte fericit ca Mark este bine. A fost un incident nefericit care nu ar fi trebuit sa aiba loc. Cred ca Mark a fost surprins ca am franat atata de devreme la acel viraj. Era in spatele meu, dar eu ma aparam si concuram. El nu era sigur in ce directie sa o ia si in acel moment eu am apasat pe frana iar el nu a mai avut ocazia sa reactioneze.

Jenson Button, Rubens Barrichello, Nico Hulkenberg, Robert Kubica, Vitaly Petrov, Adrian Sutil, Vitantonio Liuzzi, Sebastien Buemi si Pedro de la Rosa au fost penalizati fiecare cu cate cinci secunde la finalul cursei pentru incalcarea regulilor safety car-ului.Timo Glock a fost si el penalizat, cu 20 de secunde, pentru ca a ignorat steagurile albastre.

Cu noile penalizari s-au facut modificari si in clasamentul final de la MP al Europei: Fernando Alonso a urcat un loc, pana pe opt, Buemi a coborat un loc, iar Nico Rosberg a intrat in puncte, in locul lui De la Rosa.

Clasamentul final al MP al Europei:

1. Sebastian Vettel (RBR-Renault) 25 puncte

2. Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) 18 puncte

3. Jenson Button (McLaren-Mercedes) 15 puncte

4. Rubens Barrichello (Williams-Cosworth) 12 puncte

5. Robert Kubica (Renault) 10 puncte

6. Adrian Sutil (Force India-Mercedes) 8 puncte

7. Kamui Kobayashi (BMW Sauber-Ferrari) 6 puncte

8. Fernando Alonso (Ferrari) 4 puncte

9. Sebastien Buemi (STR-Ferrari) 2 puncte

10. Nico Rosberg (Mercedes GP) 1 punct