Numele importante se retrag unul cate unul din Formula 1, dupa ce BMW a bifat ultimul Mare Premiu la Abu-Dhabi, Toyota va spune si ea adio Marelui Circ, informeaza Reuters. Niponii se confrunta cu importante dificultati economice, iar retragerea din F1 pare a fi cea mai buna solutie. In timpul conferintei care a anuntat retragerea, Tadashi Yamashita (boss-ul echipei de F1) a izbucnit in lacrimi.

Aiko Toyoda (presedintele companiei) si Tadashi Yamashina (boss-ul echipei de Formula 1) au anunta retragerea Toyota din Marele Circ in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc miercuri.

Constructorul japonez a intrat in Formula 1 in anul 2002, iar intentia niponilor era sa ramana in Marele Circ cel putin pana in 2012. Planurile le-au fost date insa peste cap de criza economica, cererea de automobile inregistrand o dramatica scadere la nivel mondial.

In aceste conditii, japonezii si-au revizuit ideile, iar cea mai buna solutie pare sa fie retragerea din intrecerile Marelui Circ.

Decizia vine dupa ce Honda a parasit lumea F1 la finalul anului 2008, iar BMW a participat la ultimul Grand Prix la Abu-Dhabi, saptamana trecuta.

De asemenea, in ultima perioada alte doua nume importante din sporturile cu motor, Subaru si Suzuki, si-au anuntat retragerea, iar Bridgestone (unicul furnizor de pneuri din F1) a ales si el sa renunte la competitie. Toate aceste nume vin din Japonia, niponii confruntandu-se cu mari probleme financiare.

Constructorul japonez a semnat insa Acordul Concorde (cel care ii obliga sa participe pana la finalul sezonului 2012 din F1), iar aceasta retragere se va lasa cu despagubiri financiare.

Interesant este faptul ca Toyota (desi a avut constant unul dintre cele mai mari bugete) nu a reusit sa se impuna in niciun Grand Prix dintr-un total de 139 la care a luat parte din 2002 pana in prezent.

"Tinand cont de actualul mediu economic, ne-am dat seama ca nu avem alta alegere decat aceea de a ne retrage din Formula 1. A fost o decizie dureroasa pentru companie", a declarat Akio Toyoda, presedintele Toyota, intr-o conferinta de presa.