Pilotii de Formula 1 au amanat semnarea Superlicentelor pentru sezonul 2009, din cauza cresterii taxelor de catre FIA. Potrivit noilor mariri, campionul mondial Lewis Hamilton ar trebui sa plateasca o taxa de 218.920 euro. Si nu are de ales, deoarece fara aceasta licenta nu poate concura in F1.

Pretul unei licente a crescut pana la 10.400 euro (cu 400 euro mai mult fata de anul trecut), iar pilotii trebuie sa achite cu 100 de euro mai mult decat sezonul trecut (2.100 euro) pentru fiecare punct obtinut. La toate acestea se adauga si o taxa pentru asigurarea medicala, de 2.720 euro, anunta autosport.com.

Asociatia Pilotilor din Grand Prix (GDPA) este profund nemultumita de noile preturi si incearca sa anuleze maririle. Organizatia i-a sfatuit pe concurentii Formulei 1 sa nu semneze sau sa plateasca licentele pana cand situatia este clarificata. GPDA le-a transmis un e-mail pilotilor in care le cere sprijinul in aceasta chestiune: "Problema Superlicentei va fi ridicata in intalnirea FOTA, ce va avea loc in data de 3 februarie. Am dori sa mai asteptati aproximativ trei saptamani pana sa semnati sau sa platiti pentru Superlicenta".

Presedintele FIA, Max Mosley s-a declarat dispus sa discute situatia, cu conditia ca toti pilotii sa-i furnizeze detalii despre castigurile lor, pentru a stabili daca intr-adevar taxa este prea mare.

Sezonul trecut, pilotii au fost nemultumiti de o crestere a pretului licentei de la 1.725 euro la 10.000 si de la 456 la 2.000 euro pentru fiecare punct. Fernando Alonso a declarat atunci: "Este o problema destul de serioasa. Am fost cu totii de acord ca nu este corect ca de la un an la altul sa creasca in asemenea fel, cu 500-600 %". Intr-un final, pilotii au acceptat marirea si au semnat licenta.