Presedintele Honda Motor, Takeo Fukui, a facut vineri dimineata la Tokyo un anunt-soc pentru pasionatii de automobilism viteza: din cauza efectelor crizei economice, Honda se retrage din Formula 1. In 2008, Honda a cheltuit un buget de peste 500 de milioane de euro pentru sustinerea echipei din "Marele Circ".

In 2008, Honda s-a clasat pe locul 9 in ierarhia constructorilor din F1, iar cea mai buna performanta a fost realizata de pilotul Rubens Barichello (locul 3 la Silverstone). Pentru Barichello, ca si pentru celalat pilot, Jens Button, retragerea Honda constituie o problema cu atat mai delicata cu cat gruparile care continua in F1 si-au anuntat deja echipele pentru 2009.

Citeste alte titluri din actualitatea in F1: Saptamana decisiva pentru schimbarile din Marele Circ

Cum arata monopostul din 2009?

Alonso: Ma retrag daca se insista cu motorul unic!

Formula 1 s-a confruntat deja cu mai multe avertismente privind cheltuielile exagerate - organizatorii Marelui Premiu al Australiei au anuntat pierderi de peste 20 de milioane de euro; presdeintele FIA Max Mosley a anuntat mai multe masuri privind reducerea costurilor, inclusiv impunerea motorului unic - aceasta decizie a suscitat deja controverse (Ferrari a exprimat posibilitatea de a se retrage, iar pilotul Fernando Alonso - legitimat la Renault - a adoptat in urma cu putine zile o pozitie similara).

Retragerea Honda schimba perspectiva, pentru ca in acest moment Formula Unu se confrunta cu o situatie delicata: are doar 18 masini inscrise in competie. "Grila de start nu mai are credibilitate", spune Mosley, consecvent planului sau de reducere a costurilor din F1.

In acest sezon, Honda oferise suport tehnic echipei Super Aguri care si-a anuntat retragerea inca din luna mai, din cauza problemelor financiare.