Nascut la 7 ianuarie 1985, Lewis Hamilton a facut primii pasi in lumea vitezei la opt ani, atunci cand a inceput sa concureze in cursele de karting. Dupa doi ani i-a cerut lui Ron Dennis (patronul McLaren) un autograf, marturisindu-i ca vrea sa piloteze intr-o zi Sagetile Argintii. Raspunsul avea sa-l motiveze: "Cauta-ma peste vreo noua ani, iti voi cauta ceva". Dupa trei ani, Lewis era cooptat in programul McLaren pentru tinerele sperante, iar la 13 ani distanta, cu Dennis mentor, avea sa devina cel mai tanar castigator din Marele Circ.

Mare fan al automobilismului, Anthony Hamilton (tatal campionului din Formula 1) i-a indrumat pasii tanarului Lewis (a fost botezat asa in semn de respect pentru marele campion olimpic american Carl Lewis) catre competitiile auto.

A debutat in karting la numai opt ani, facand parte in acelasi timp si din echipa de fotbal a liceului, acolo unde a fost coleg cu Ashley Young, actualmente la Aston Villa.

Ron Dennis avea sa-i apara in cale la o competitie auto, copilul de 10 ani marturisindu-i ca vrea ca intr-o zi sa piloteze Sagetile Argintii. "Cauta-ma peste vreo noua ani, am sa-ti caut ceva", a fost raspunsul care l-a motivat cel mai mult pe tanarul aspirant. Dupa numai trei ani, Lewis Hamilton facea parte din programul McLaren destinat tinerelor sperante din lumea motorsportului.

A trecut, pe rand, prin Formula A, Formula, Super A, Formula Renault, Formula 3 si GP2, ultimul pas inainte de Formula 1. A fost promovat in lumea nebuna din Marele Circ in urma cu doua sezoane, McLaren Mercedes oferindu-i un volan langa Fernando Alonso, campionul mondial en-titre.

Totul parea sa fie simplu, Alonso era vedeta, iar Lewis locotenentul devotat care trebuia sa-l sprijine. Nu avea sa fie deloc asa, tanarul Lewis dovedindu-se a fi unul dintre cei mai mari rivali ai ibericului pentru cununa de lauri. "Credeti ca ar fi trebuit sa il las sa castige? Eu am dat mereu dovada de respect, dar nu sunt dispus sa ma las invins. Vreau sa fiu cel mai bun!", avea sa precizeze Lewis in legatura cu relatia tensionata pe care a avut-o cu coechipierul Fernando.

Dupa doua victorii si sapte clasari pe podiumul de premiere, Hamilton era un candidat cu pretentii la titlul mondial. Greselile facute in ultima cursa a sezonului 2007 l-au coborat pe locul doi la general, la un singur punct in spatele campionului Kimi Raikkonen. Inevitabilul s-a produs, Alonso a plecat, iar Kovalainen a fost inlocuitorul sau. Un lucru era clar, tanarul de culoare devenise pilotul numarul unu la McLaren, una dintre cele mai importante echipe din istoria Formulei 1.

Cu sapte puncte avans fata de Felipe Massa, Lewis era mai aproape ca niciodata de victoria finala, marea finala dandu-se tot la Interlagos, la fel ca si in 2007.

Experienta, valoarea, norocul si Timo Glock (in aceasta ordine) au facut din Lewis cel mai tanar campion din Marele Circ la numai 23 de ani, 9 luni si 27 de zile. Vechea performanta ii apartinuse lui Fernando Alonso (Renault), 24 de ani, o luna si 27 de zile. Ultimul britanic care a triumfat in Marele Circ a fost Damon Hill, in anul 1996.

Lewis Hamilton, cifre in Formula 1:

A bifat doua sezoane, 2007 si 2008.

A luat startul in 35 de Grand Prix-uri

A castigat de 9 ori

S-a clasat pe podium de 22 de ori

A acumulat 207 puncte

A inregistrat 13 pole-position

Prima cursa in F1 - Marele Premiu al Australiei, in 2007

Prima victorie in F1 - Marele Premiu al Canadei, in 2007

Clasament final piloti, sezonul 2008:

1 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 98 puncte

2 Felipe Massa Ferrari 97

3 Kimi Raikkonen Ferrari 75

4 Robert Kubica BMW Sauber 75

5 Fernando Alonso Renault 61

6 Nick Heidfeld BMW Sauber 60

7 Heikki Kovalainen McLaren-Mercedes 53

8 Sebastian Vettel STR-Ferrari 35

9 Jarno Trulli Toyota 31

10 Timo Glock Toyota 25

11 Mark Webber Red Bull-Renault 21

12 Nelsinho Piquet Renault 19

13 Nico Rosberg Williams-Toyota 17

14 Rubens Barrichello Honda 11

15 Kazuki Nakajima Williams-Toyota 9

16 David Coulthard Red Bull-Renault 8

17 Sebastien Bourdais STR-Ferrari 4

18 Jenson Button Honda 3

19 Giancarlo Fisichella Force India-Ferrari 0

20 Adrian Sutil Force India-Ferrari 0

21 Takuma Sato Super Aguri-Honda 0

22 Anthony Davidson Super Aguri-Honda 0