Bucuresti, 23 iulie 2008 – Ieri, 22 iulie, Federatia Romana de Automobilism Sportiv a omologat clasamentele etapei a cincea a Campionatului National de Raliuri Dunlop 2008. Potrivit omologarii, pe prima pozitie a clasamentului general ramane echipajul Miettinen Jarkko – Lukka Mikko (Mitsubishi Evo 9), castigator si al etapei. In Raliul Sibiului Pirelli, pe pozitia secunda s-a clasat echipajul Claudiu David/Mihaela Beldie (Mitsubishi Evo 9), urmat de echipajul maghiar Gergo Szabo/Kohler Zoltan (Mitsubishi Lancer EVO 9), in timp ce in clasamentul general pe pozitia secunda urca echipajul Dan Gartofan/Adrian Berghea (Subaru Impreza N14), iar pe a treia pozitie se consolideaza prezenta echipajului maghiar.

Marti 22 iulie a.c., Federatia Romana de Automobilism Sportiv a omologat clasamentele Raliului Sibiului Pirelli, a cincea etapa a Campionatului National de Raliuri Dunlop 2008 si prima de macadam din acest campionat.

Programat in perioada 18-19 iulie la Sibiu, Raliul Sibiului Pirelli a aliniat la start 45 de echipaje din cele 63 inscrise in competitie. Suprafata dura a traseului unor probe speciale a scos din competitie o serie de echipaje importante si cu sanse reale pentru una din treptele podiumului, doar 21 de echipaje reusind sa ajunga la linia de sosire.

Echipajul Tempesta / Dorin Pulpea s-a vazut nevoit sa abandoneze dupa proba a noua, denumita Calugaru’, dupa ce baia de ulei a automobilului sau s-a spart ca urmare a unui contact violent cu un bolovan.

Tempesta se afla pe pozitia secunda dupa prima zi a raliului, rezultat care i-ar fi permis sa-si pastreze pozitia secunda si in clasamentul general al sezonului. Dupa abandonul clujeanului, lupta pentru victorie s-a dat intre Jarkko Miettinen si Claudiu David, victoria revenindu-i finlandezului, care a confirmat astfel faptul ca este un specialist al intrecerilor de macadam.

In prima zi, echipajul Jarkko Miettinen / Lukka Mikko a facut o cursa de tatonare, adjudecandu-si doar SuperSpeciala, proba in care a fost avantajat si de faptul ca macadamul era asemanator celui intalnit in raliurile din Finlanda. In ziua secunda insa, Miettinen a atacat de fiecare data cand a avut ocazia, si a izbutit sa termine pe prima pozitie a clasamentului general FIA (N+A), castigand astfel cel mai dur raliu din cariera sa.

“Asa cum ne-am asteptat dupa recunoasteri, acesta a fost un raliu foarte dur. In prima zi efectiv ma intrebam cum pot sa mearga atat de repede adversarii nostri in conditiile unei suprafete de concurs atat de dure. Seara, am decis ca in ziua secunda sa nu ne asumam riscuri inutile, sa mergem mai incet in zonele periculoase si sa fortam atunci cand avem ocazia. A fost o decizie excelenta si iata ca am castigat“, declara Miettinen la conferinta de presa de dupa eveniment. La aceeasi conferinta de presa, Miettinen a dezvaluit ca in opinia sa acest raliu este chiar mai dur decat celebrul Safari Rally, etapa clasica in WRC si actualmente in IRC.

Lui Claudiu David i-au lipsit doar 36,2 secunde pentru a invinge, fiind nevoit sa se multumeasca doar cu pozitia secunda. „36,2 secunde este foarte putin in cazul Raliului Sibiului. Important este insa ca am ajuns aici. Cu cateva zile inaintea competitiei credeam ca nu vom participa, dar cu sprijinul familiei si al prietenilor am reusit. Am pierdut acest raliu pe mana mea. Nu am reusit sa fiu suficient de concentrat, problemele de dinaintea intrecerii si-au spus cuvantul. Am facut trei mici greseli si cele mai multe pene din cariera mea. Per total ne declaram multumiti si pe viitor vom merge mult mai repede si il vom invinge pe Jarkko”, a declarat David. Anuntandu-si retragerea din CNR Dunlop 2008 cu doar cateva zile inainte de etapa de macadam de la Sibiu, David a oferit o surpriza extrem de placuta fanilor sai prezentandu-se la linia de start a raliului. In urma performantei realizate in etapa a cincea a Campionatului National de Raliuri Dunlop 2008, Claudiu David urca in clasamentul general FIA (N+A) pe pozitia a cincea.

Urcand pe a treia treapta a podiumului in Raliul Sibiului Pirelli, Gergo Szabo a izbutit sa adune punctele necesare pentru a ocupa aceeasi pozitie si in clasamentul general al CNR Dunlop 2008. La conferinta de presa, Szabo s-a limitat sa afirme: “Suntem foarte multumiti de a treia pozitie. Raliul a fost unul extrem de dificil”.

Campionul National en-titre, Dan Gartofan/Adrian Berghea nu a reusit sa urce pe podium, dar a terminat raliul in puncte, pe pozitia a cincea, cele 4 puncte permitandu-i sa urce pe pozitia secunda a clasamentului general FIA (N+A) al campionatului.