Francezul Jean Todt a fost reales, vineri, la Paris, in functia de presedinte al Federatiei Internationale de Automobilism (FIA), pentru un al treilea si ultim mandat de patru ani, transmite AFP, conform Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aflat la conducerea FIA din 2009, Jean Todt, 71 de ani, nu a avut un contracandidat, la fel cum s-a intamplat si in 2013.

In timpul primelor sale doua mandate, Todt a contribuit la relansarea Campionatului Mondial de anduranta (WEC), care sufera dupa retragerile marcilor Porsche si Audi, a sustinut crearea unui campionat de Formule E, rezervat monoposturilor suta la suta electrice, care cunoaste un succes in crestere.

Totodata, Jean Todt a validat in ianuarie 2017 achizitionarea drepturilor comerciale din Formula 1 de catre grupul american Liberty Media, care incearca sa dea un nou suflu disciplinei regina a sportului automobilistic.

Jean Todt si-a inceput cariera in raliuri, disciplina in care a fost vicecampion mondial in 1981 in calitate de copilot al lui Guy Frequelin. Apoi a avansat progresiv in conducerea echipelor de raliuri, de anduranta si de Formula 1, ajungand sa ocupe posturi de director sportiv la Peugeot-Talbot, apoi PSA Sport si Ferrari, unde a devenit director general.

In 2015, cel care isi imparte viata cu actrita malaeziana Michelle Yeoh a fost numit trimis special al ONU pentru securitatea rutiera, dupa ce a angajat puternic FIA in aceasta lupta.