Noul format al calificarilor din Formula 1 va fi inlocuit dupa prima cursa a sezonului, Marele Premiu al Australiei. Acest lucru va fi posibil dupa ce s-a realizat un acord intre echipele din Marele Circ.

Formula 1Foto: captura f1.com

Saptamana trecuta, echipele din Formula 1 au aprobat noul format propus de Federatia Internationala de Automobilism (FIA), care a introdus calificari eliminatorii. Conform noului sistem, pilotii sunt eliminati treptat pe durata Q1, Q2 si Q3, in loc sa se traga linie la finalul fiecareia dintre cele trei parti ale sesiunii. Astfel, pilotii vor avea un timp scurt de a stabili un tur rapid - 7, 6, respectiv 5 minute pentru fiecare parte a sesiunii -, iar apoi cate unul va fi eliminat la fiecare 90 de secunde scurse. Q2 va incepe cu 15 piloti, in timp ce Q3 va avea la start doar 8, primii doi urmand sa se lupte pentru pole-position in ultimele 90 de secunde, sustine Mediafax.

In urma unei intalniri care a avut loc duminica, dupa Marele Premiu de Formula 1 al Australiei, managerii si directorii echipelor au ajuns la un acord pentru a reveni la vechiul sistem pentru calificari, care va intra in vigoare inaintea Marelui Premiu al Bahrainului.

Sefii Formulei 1 au convenit ca noul format al calificarilor eliminatorii nu furnizeaza suficienta actiune si competitivitate, pe ultimul segment al intrecerii.

Mai multi piloti, printre care Fernando Alonso si Sebastian Vettel, si-au exprimat public parerile impotriva noului sistemul de calificari. Vettel considera ca sportul nu are parte de conducerea adecvata, spunand ca desi intelege entuziasmul adus de niste calificari ce ar putea da peste cap ordinea fireasca la start, "sportul trebuie sa ramana sport si cel mai rapid pilot trebuie sa fie primul, odata cu cea mai buna echipa", conform BBC.

Potrivit publicatiei Autosport, Toto Wolff, seful Mercedes-Benz Motorsport, a declarat: "A fost o intalnire, in urma careia s-a luat o decizie unanima, pentru a reveni la vechiul format al calificarilor. Acordul trebuie ratificat de Comisia Formulei 1, dar nu cred ca vom avea probleme in acest sens. As vrea sa vad cine se va opune deciziei noastre, avand in vedere dezamagirea din calificarile de la Melbourne. In cateva zile se va rezolva totul, vom reveni la normal".

Modificarile trebuie sa fie aprobate de Grupul de Strategie si de Comisia Formulei 1, inainte de a ajunge pe masa Consiliului Mondial al Federatiei Internationale de Automobilism, informeaza Mediafax.