Fernando Alonso a avut parte de un accident grav pe durata Marelui Premiu al Australiei la Formula 1, ibericul scapand incredibil fara nicio zgarietura. Zylonul este fibra mai rezistenta decat kevlarul care i-a salvat practic viata pilotului spaniol.

Monopostul lui Fernando AlonsoFoto: Captura YouTube

Fibra sintetica zylon este fabricata de compania japoneza Toyobo si a fost introdusa din 2007 in Formula 1. Aceasta fibra este cu 60% mai rezistenta decat kevlarul, folosit la fabricarea castilor pilotilor, si de 10 ori mai rezistenta decat otelul. Cu zylon este captusit interiorul habitaclului pilotului, informeaza Agerpres.

Un fir de zylon cu grosimea de un milimetru poate sustine 450 kg, iar tesatura din interiorul habitaclului impiedica orice perforare de catre elemente exterioare si asigura integritatea pilotului.

Zylonul, cu capacitatile sale extraordinare de rezistenta la tractiune si elasticitate, are si o mare rezistenta la foc si se descompune doar la peste 1.400 grade Celsius.

In momentul accidentului, Fernando Alonso rula cu aproximativ 310 km/h.

"Nu stii exact pe unde te afli. Zbori si dintr-o data vezi cerul, pamantul, cerul, pamantul si nu mai stii. Cand m-am oprit, am vazut un mic spatiu si am iesit repede. Totul a parut ca se desfasoara mai incet decat a aratat in realitate. Vrei sa te opresti, dar nu se mai opreste. Merge si merge si merge... Este destul de infricosator" - Fernando Alonso.

Vezi aici accidentul suferit de Fernando Alonso: