Sezonul 2013 a fost unul de cotitura pentru Moto GP. In debutul sezonului, toata valva in paddock era despre intoarcerea "Doctorului" Valentino Rossi la Yamaha, echipa alaturi de care a petrecut cea mai de succes perioada a carierei sale. Pe langa aceasta, dublul campion mondial din 2007 si 2011, australianul Casey Stoner, si-a anuntat retragerea din motociclism, iar inlocuitorul sau avea sa fie campionul Moto 2 Marc Marquez, o decizie nu neaparat neasteptata, dar discutabila. Nimeni nu si-ar fi putut imagina ca Marc va avea sanse reale sa se bata la titlu in acel an.

Marquez si RossiFoto: youtube.com

Prima etapa insa a fost una in care Marc si-a demonstrat maturitatea, terminand pe locul 3 inaintea coechipierului sau Dani Pedrosa si pierzand in ultimul tur locul 2 in fata lui Rossi. In cursa din Austin, Texas ce a urmat insa, Marc a reusit victoria cu pole-position, devenind cel mai tanar castigator de cursa din istoria Moto GP-ului la numai 20 de ani. Tanarul spaniol nu s-a oprit insa aici, tinand neaparat sa fie primul pilot care castiga titlul mondial la debut dupa Kenny Roberts in 1978.

Marc a fost de-a lungul carierei campionul claselor inferioare de 125 cc si ulterior noii clase Moto 2, unde a demonstrat o maturitate ce a atras atentia constructorului japonez Honda. Stilul lui Marc este unul foarte agresiv, el inclinand motocileta mai mult decat orice alt pilot si asumandu-si multe riscuri fiind in stare de multe manevre riscante, precum cea din Laguna Seca 2013, cand l-a depasit pe Valentino in virajul Corkscrew pe modelul in care Rossi il depasise in 2008 pe Casey Stoner. In Moto GP Marquez a invatat sa fie un pilot rabdator, alegandu-si mai bine momentele in care sa declanseze atacurile decisive fara sa fie nevoie de riscuri inutile.

Asa ca, dupa un sezon marcat de cucerirea unui nou titlu mondial, unii fani ai ibericului au avut indoieli ca Marc si-ar fi pierdut motivatia. Insa, Marc nu numai ca nu a pierdut-o, a zdrobit competitia in debutul sezonului 2014, castigand toate cele 5 etape disputate pana in prezent cu plecari din pole-position la fiecare dintre acestea. Performante din aceasta categorie au inceput sa-l plaseze pe Marc Marquez pe lista celor mai buni piloti din istorie in lista multora dintre fanii sportului cu doua roti.

Rossi si Marquez

Rossi si Marquez

Foto: youtube.com

Este insa el cel mai bun? Aparent principalul rival al lui Marquez pentru acest titlu este Rossi, detinatorul a 9 titluri mondiale dintre care 7 la clasa mare. Si daca acesta este cazul, aducem aminte faptul ca la Laguna Seca anul trecut Rossi a declarat ca Marquez "are potentialul de a deveni cel mai bun din istorie". Si adevarul este ca Marc poate sa obtina acest titlu, iar sansele sunt de partea sa, avand in vedere ca la varsta de 21 de ani, Marc a realizat mai multe decat omologul sau italian la aceeasi varsta.

Pentru aceasta insa, Marc trebuie sa isi mareasca nivelul. A aratat ca este un campion mondial si un pilot cu o maturitate incredibila. Stilul de pilotaj este unul pe placul fanilor care doresc spectacol, insa faptul ca Marc distruge competitia ameninta sa distruga spectacolul unei competitii care a fost in ultimii ani cel putin la acelasi nivel ca si Formula 1 din acest punct de vedere.

Fanii au de-asemenea o influenta impresionanta asupra rider-ului si asupra modului sau de a pilota. De departe Rossi si Marquez sunt cei mai sustinuti piloti din campionatul mondial de motociclism din acest sezon, unul datorita istoriei, performantelor obtinute si a caracterului aparte, iar celalalt datorita stilului spectaculos si al momentelor senzationale pe care le ofera atunci cand are cine sa se dueleze 1 la 1 cu el.

Bineinteles ca si motocicleta Honda joaca un rol foarte important in dominatia spaniolului, iar mutarea la alta echipa ar putea fi chiar provocarea de care Marquez are nevoie si sansa sa de a arata tuturor ca intr-adevar este mai bun decat a fost Rossi in vremea sa de glorie. Momentan insa, haideti sa ne bucuram ca putem sa vedem in actiune pe pista doi piloti (poate chiar 3 daca il includem si pe Jorge Lorenzo) care ar putea fi considerati odata cu trecerea timpului cei mai buni din istoria Moto GP-ului.

Week-end-ul trecut, Marquez a reusit o noua victorie la Mugello, 6 din 6, aceasta fiind una dintre ultimele sanse ale lui Rossi de a-l invinge pe circuit pe Marquez si de a pune in dubiu suprematia spaniolului de-a lungul acestui sezon. Rossi a reusit doar o clasare pe podium (locul 3) la cursa cu numarul 300 pentru el.