Fostul campion mondial australian la Formula 1, Jack Brabham, a incetat din viata la 88 de ani dupa o lunga boala, au anuntat familia fostului pilot si federatia locala de automobilism, potrivit Mediafax."Este o zi trista pentru noi toti. Tatal meu a murit acasa, in aceasta dimineata, la 88 de ani. El a avut o viata incredibila, si-a indeplinit mai multe vise ca oricine", a declarat David Brabham, unul dintre cei trei fii ai lui Jack Brabham.

El a murit din cauza unei boli la ficat, a precizat un responsabil al AGPC (Australian Grand Prix Corporation).

Pilotul australian a castigat titlul mondial de trei ori, in 1959 si 1960 cu echipa Cooper si in 1966 cu un monopost al propriei sale echipe.

In 1959, el a ramas fara carburant la Grand Prix-ul SUA, dar a reusit sa impinga monopostul sau Cooper Climax pana dupa linia de sosire si astfel sa ocupe locul 4, cee ce i-a permis sa castige titlul de campion mondial, o premiera pentru un australian.

"Monopostul meu nu mai avea carburant si mai erau circa 800 de metri pana la sosire. Nu puteam face nimic altceva decat sa-l imping. Daca m-ar fi ajutat cineva, as fi fost descalificat. A fost o imensa bucurie sa descopar, cand eram intins la pamant, epuizat, ca am castigat titlul. A fost fantastic", povestea Jack Brabham.

Sapte ani mai tarziu, el a devenit primul pilot care castiga un titlu mondial la monopostul propriei echipe Brabham BT19. El a castigat si titlul la constructori in acel an si din nou anul urmator.

In total, acest pilot legendar a participa la 126 Grand Prix-uri, in perioada 1955 - 1970, obtinand 14 victorii, 31 de pozitii pe podium si 13 pole-position.