Michael Schumacher, care se afla in coma indusa de mai multe saptamani dupa accidentul de schi suferit la sfarsitul anului trecut, "nu va mai fi acelasi pe care il stim, in cazul in care se va trezi", a declarat, joi, un specialist in afectiuni ale creierului de la University College London, informeaza publicatia germana Focus, citata de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Daca Michael Schumacher se trezeste, nu va mai fi acelasi Michael Schumacher. Recuperarea poate fi una de succes numai daca pacientul sa adapteaza la noua sa viata. Pacientii trebuie sa fie capabili sa faca fata limitarilor impuse de faptul ca viata lor s-a schimbat", a declarat Richard Greenwood pentru ziarul londonez The Times, potrivit revistei Focus, care a publicat opiniile mai multor experti neurochirurgi legate de starea in care se afla fostul pilot de Formula 1.

Michael Schumacher se afla in coma indusa de pe data de 29 decembrie 2013, cand a avut loc accidentul de schi intr-o statiune din Franta.

Referitor la momentul in care Schumacher ar putea fi scos din coma, Peter Vajkoczy, seful departamentului de neurochirurgie de la spitalul "Charite" din Berlin, spune: "Pacientii pot fi tinuti in aceasta stare 3-4 saptamani. Durata comei artificiale nu indica prognoze si nu poate oferi indicii privind desfasurarea ulterioara a starii de sanatate. Cu toate astea, este un indiciu ca Michael Schumacher a suferit o trauma puternica, iar presiunea intracraniana este inca foarte ridicata. Pana cand presiunea nu este sub control, doctorii vor decide sa-l mentina in coma".

Focus il citeaza si pe medicul Dirk Repkewitz, sef al sectiei de neuroanestezie din cadrul spitalului Gunzburg, care explica cum sunt hraniti pacientii aflati in coma. "La inceput se face printr-un cateter, apoi se incearca introducerea unui tub in stomac. Astfel, sunt evitate infectiile. Exista riscul ca o astfel de procedura sa nu aiba succes, pentru ca pacientul vomita sau pierde suc gastric", a precizat Dirk Repkewitz.

La inceputul lunii ianuarie, profesorul Gereon Fink din Koln, expert neurolog, a declarat ca starea de sanatate a lui Michael Schumacher este mai grava decat s-a crezut initial. ''In mod normal, medicii incearca sa trezeasca un pacient din coma indusa cat mai repede posibil, pentru a vedea cat timp poate fi acesta constient. Daca insa ranile sunt atat de grave incat i-ar putea dauna, atunci este tinut in continuare in coma. In functie de zona unde au loc sangerarile craniene, Schumacher poate paraliza, poate avea dificultati de vorbire sau tulburari de personalitate'', a declarat Fink.