Unul dintre cele mai asteptate evenimente ale automobilismului mondial este Raliul-raid Dakar. In acest an, competitia va lua startul din Peru, pe 5 ianuarie, cu directia Argentina si Chile, festivitatea de premiere urmand a avea loc pe 20 ianuarie la Santiago de Chile.

Raliul DakarFoto: dakar.com

Conform organizatorilor, cea de-a cincea editie sud-americana a Raliului Dakar propune un traseu in lungime totala de peste 8 000 km. Noutatea o reprezinta startul din Lima si faptul ca probele de desert vor incepe inca din primele zile ale competitiei. Pe 5 ianuarie, de la periferia capitalei Lima vor pleca circa 450 motociclete, automobile si camioane.

La competitia din 2013 nu va participa niciun concurent din tara noastra, pentru prima oara in ultimii opt ani. In schimb, doua echipe argentiniene vor intra in competitia Raliul Dakar in compania SUV-ului Duster. Cele doua exemplare au sigla Renault, Duster fiind comercializat pe piata din America de Sud sub logo-ul francezilor.

In ce priveste favoritii din acest an, francezii sunt in prim plan. Astfel, la clasa auto, marea vedeta este Stephane Peterhansel, campionul en-titre, in timp ce la clasa moto, Cyril Despres este pe cale de a deveni pentru a 5-a oara campion.

Raliul-raid Dakar este una dintre cele mai urmarite competitii automobilistice, in 2012, 4,5 milioane de spectatori sud-americani fiind contorizati de agentiile de specialitate.