A XXIX-a editie a Jocurilor Olimpice a fost marcata de organizarea ireprosabila a chinezilor (cu toate ca nu stim cu exactitate nici pana la aceasta ora cate dintre imaginile spectaculoase vazute la tv au fost realizate pe calculator) si sumedenia de recorduri care au fost doborate (nu mai putin de 38 de recorduri mondiale au fost consemnate). Peste toate, insa, ramane imaginea "Glontului din Baltimore", Michael Phelps, eroul olimpismului modern cu 14 medalii de aur in total.

Din punctul nostru de vedere, Jocurile Olimpice desfasurate pe taram asiatic nu au fost prolifice, participarea romanilor angrenati in multimea de probe (au fost in total 302 probe) fiind una mai degraba modesta.

Doua dintre numele importante care au incantat asistenta la Beijing au ramas in mintea intregului mapamond: Usain Bolt si Michael Phelps.

Bolt este cel care a marcat din plin istoria atletismului, tabela incremenita la 9.69 secunde pe suta de metri fiind destul de greu de depasit in urmatoarea perioada. La cei 22 de ani ai sai, Usain a avut o contributie decisiva si la imbunatatirea recordului de la stafeta de 4X100 de metri, acolo unde Jamaica a coborat stacheta pana la un ireal timp de 37.10 secunde.

Despre americanul Phelps s-a tot discutat in ultimele saptamani, referitor la eroul Cubului de Apa din Beijing scriindu-se si ce mananca in decursul unei singure zile. 8 medalii de aur la o singura editie a Jocurilor Olimpice era ceva greu de imaginat chiar si pentru presa de peste ocean, cea care vedea incercarea lui Michael drept una indrazneata.

Nu in ultimul rand ar trebui subliniata organizarea aproape de perfectiune a muncitorilor chinezi, cei care au indepartat norii, au facut ca sa se vada soarele peste un Beijing dominat de smog si cei care au prezentat intregii lumi imagini deosebite realizate pe calculator.

Toate au fost insa cu un singur scop nobil: Olimpiada de la Beijing sa ramana in istorie drept una grandioasa si de neegalat. Asta normal daca si Londra, gazda din 2012, nu va avea ceva important de spus in acest sens peste o mie si ceva de zile...