Sportul nu inseamna numai satisfactii si medalii, ci si munca multa si lacrimi de durere. Doua antrenamente pe zi, sute de kilometri parcursi lunar, viata personala sacrificata - aceasta este reteta succesului in cazul noii campioane olimpice la maraton, Constantina Dita Tomescu.

“Numai cine sta in preajma sportivului cunoaste sacrificiile imense pe care acesta este obligat sa le faca pentru o medalie. Am mers deseori cu sora mea mai mare atat in cantonamente cat si la concursuri. Imi amintesc anul trecut, la maratonul de la Londra, ca m-au trecut fiorii cand i-am vazut talpile picioarele dupa ce si-a scos pantofii. Erau pline de sange”, marturiseste Irina Dita, una dintre surorile maratonistei de aur.

Nascuta intr-o familie modesta din localitatea Turburea, Constantina Dita a luat relativ tarziu primul contact cu sportul de performanta. “Eram in ultimul an de liceu cand a fost remarcata de profesorul de sport. Acesta a vazut in mine o mare campioana, astfel ca m-a recomandat unui antrenor din Targu Jiu, iar de-aici a inceput drumul meu spre marea performanta”, spune Pusa.

Nu i-a fost uaor la inceput. Pentru ca nu isi permitea sa se mute cu chirie in Targu Jiu, atleta era nevoita sa faca naveta. “Dimineata alergam pe ulitele din sat, pentru ca nu aveam pista aici, iar dupa-amiaza mergeam la Targu Jiu si ma antrenam pe stadion”, a mai spus sportiva. Usor-usor au inceput sa apara rezultatele, dar in 1995 Constantina si-a interupt cariera pentru a deveni mama.

“Raphael fiul meu este cea mai mare realizare. De altfel, el e talismanul meu norocos. Dupa ce l-am nascut si am revenit in competitie, au inceput sa apara si rezultatele internationale”, marturiseste atleta. Iar odata cu performantele, s-a imbunatatit si situatia financiara a atletei care, cu mai bine de 8 ani, in urma a decis sa-si stabileasca resedinta in Statele Unite, intr-un oras la altitudine, Boulder.

“Schimbarea mi-a fost benefica. In 2004, castigam maratonul de la Chicago, pentru ca un an mai tarziu sa devin campioana mondiala de semimaraton la Edmonton si sa obtin bronzul la maraton in cadrul Mondialelor de la Helsinki”, spune Constantina Dita. In ciuda rezultatelor, atleta nu simtea insa sustinerea celor de-acasa. “Nimeni nu-mi dadea credit, spuneau ca sunt prea batrana pentru atletism. Acum, la Beijing, le-am demonstrat ca s-au inselat”, spune multumita Pusa.

Chinuita de ani de zile de o sciatica, Dita a fost nevoita sa rateze Mondialele din 2007 din cauza unei accidentari la tendon. “La antrenamente am simtit o sensibilitate la tendon. O zi mai tarziu nici nu mai puteam calca. Am facut infiltratii cu cortizon, dar pentru ca doctorul mi-a recomandat o luna de repaus am ratat Mondialele”, spune atleta. Nici la Beijing nu a concurat la capacitate optima. “Avea dureri mari si a facut infiltratii pentru a putea alerga in China”, a dezvaluit sora atletei.

Eforutile nu au fost insa in zadar si Constantina Dita Tomescu a triumfat in proba probelor, cea de maraton. Chiar daca multi ii intrevad “pensionarea”, Pusa nu vrea sa renunte: “Asta stiu sa fac si se pare ca fac inca bine. Imi voi continua cariera atat timp cat sanatatea imi va permite”.

In cei 20 de ani de cariera, Constantina Dita Tomescu a adunat peste 600.000 de dolari.