“Bronzul” olimpic cucerit in urma cu patru ani la Atena l-a scos din anonimat. In timpul scurs de-atunci, ambitiile au crescut, astfel ca pugilistul roman Ionut Gheoghe nu admite sa se intoarca din China fara “aur” la gat. ”Vreau sa calc pe urmele domnului Nicolae Linca, singurul campion olimpic din istoria boxului romanesc. Nu ma tem de nimeni pentru ca, la categoria mea, am batut cam tot ce era de batut. Inclusiv pe bulgarul Georgiev si pe cubanezul Caraballosa. M-am antrenat nebuneste, iar acum sunt pregatit sa urc pe podium”, spune optimist Ionut Gheorghe.

Pugilistul constantean a intrat pentru prima data intr-o sala de box la varsta de 13 ani. “Fratele meu mai mare, Constantin, era pugilist, iar intr-o zi m-a luat cu el la sala. A fost de-ajuns pentru a ma contamina si eu cu acest virus”, isi aminteste Gheorghe, care este la clubul din Agigea. Progresul lui Ionut a fost extrem de rapid, astfel ca nu a avut nevoie de prea mult timp pentru a-si invinge fratele. In vreme ce Constantin s-a multumit sa-si faca un nume pe plan intern, el fiind fost campion national, Ionut a avut aspiratii mai inalte: “Vroiam ca lumea intreaga sa stie de numele de Gheorghe. Iar in Grecia, am reusit”, a spus pugilistul care mai are in palmares o medalie de bronz la Europenele de la Plovdiv, dar si un titlu de vicecampion al Uniunii Europene obtinut la Dublin.

Olimpiada din China va fi ultima competitie la amatori pentru pugilistul in varsta de 24 de ani. “Nu vreau sa mai iau pumni degeaba, vreau sa ma bat pe bani. Nu voi accepta insa orice fel de oferta. Ar fi pacat sa vin din China cu o medalie olimpica si sa trec la profesionism pe orice suma de bani”, afirma Ionut Gheorghe.

In general, medaliatul cu bronz de la Atena nu este un tip superstitios. Nu se da inapoi trei pasi cand ii taie calea o pisica neagra si nici nu se teme de o zi de 13. Si totusi, exista “un semn divin” care ii da incredere inainte de meciurile importante. “In urma cu 10 ani, fratele meu mai mic, Daniel, a murit infestat cu virusul HIV. Avea numai 6 ani, iar nenorocirea s-a intamplat din cauza unui ac de seringa dintr-un spital. De-atunci, la orice competitie majora la care il visez, este clar ca iau medalie. Mi s-a intamplat si atunci cand am obtinut biletele pentru Beijing. Nu de putine ori, atunci cand simt ca ma aflu in incurcatura, in pauza dintre runde ma rog la Daniel, aflat acum in Ceruri. Sper sa ma ajute si la Beijing sa-mi realizez visul”, spune Gheorghe.

Protagonist al unui eveniment tragic –un accident de circulatie-, soldat cu moartea a doua personae, Ionut Gheorghe va trebui, la intoarcerea acasa, sa-si sustina cauza la tribunal. “Voi demonstra tuturor ca sunt nevinovat. Masina a avut probleme tehnice si o voi dovedi. Am vrut sa ma inteleg cu soferul celeilalte masini, dar mi-a cerut o suma imensa. Vrea sa se imbogateasca pe spatele meu. Nu am fost de accord, asa ca ne vom intalni la tribunal”, spune pugilistul constantean.

Ionut Gheorghe va urca in ring, joi, in turul doi al turneului olimpic de box de la Beijing, urmand a-l avea ca adversar pe iranianul Morteza Sepahvandi.