Bela si Martha Karoly le-au povestit americanilor despre fuga lor din Romania, ce au trait in acele momente si prin ce au trecut ca sa razbeasca. Ei sustin ca Olimpiada de la Beijing le-au trezit amintiri pe care le doreau uitate.

Totul a inceput la Olimpiada de la Moscova, din 1980. Elena Davidova a castigat in fata Nadiei Comaneci aurul cu largul concurs al arbitrilor iar protestele lui Bela au oprit concursurile timp de 40 de minute. "A fost ridicol, absolut ridicol ceea ce s-a intamplat atunci", a spus Karoly.

Gestul sau a atras repercusiuni din partea lui Ceausescu, care a oprit fondurile prin care scoala de gimnastica a lui Bela Karoly era finantata. A fost amenintat cu inchisoarea iar Comaneci a fost mutata la alta sala de gimnastica.

In martie 1981, Ceausescu le-a ordonat celor doi sa duca lotul roman in SUA intr-o excursie, acompaniati de Securitate insa, la o receptie in New York, sotii Karoly au fost acuzati ca vor sa fuga din tara.

"Fata noastra era in Romania si ne intrebam ce se va intampla cu ea. Puteam sa ne intoarcem si sa infruntam consecintele, ceea ce insemna sa fim bagati la inchisoare sau sa ne luam viata in propriile maini, stiind ca avem un viitor sumbru", a spus Bela Karoly.

Pe 30 martie, sotii s-au intalnit cu echipa, s-au intors la hotel, si-au luat bagajele si au fugit, disparand in multime. "In ziua aia a fost impuscat presedintele Reagan si liniile telefonice fie erau ocupate, fie ascultate iar Securitatea stia ca nu ne-am intors", a spus Martha.

Bela si Martha Karoly si-au gasit un apartament si au dormit pe podea cateva nopti, apoi s-au dus in California sperand ca antrenorii americani le vor da ceva de munca. Dar aceasta nu s-a intamplat.

Cei doi s-au mutat apoi intr-un motel mizer, inconjurat de drogati si prostituate, luptand pentru supravietuire. "Aveam nopti cand ne intrebam cum o sa scapam din acest cosmar", a spus Martha. "Eu mereu ii spuneam ca lucrurile se vor imbunatati", spunea Bela.

La sase luni dupa fuga sotilor Karoly, oficialitatile romane au lasat-o pe Andreea, copilul celor doi, sa vina in America.

In 1982, Martha si Bela s-au apucat de antrenorat in Texas si medalia cucerita in 1984 de Retton le-a asigurat celor doi un trai linistit in State.

Cei doi s-au intors in Romania in 1993. "Cand am fugit din Romania, am fost acuzati ca am atentat la siguranta sistemului comunist", spunea Martha, care incheie: "in noaptea aceea cand am ajuns in Romania, nu am putut deloc sa dorm".

Sotii Karoly au fpst deseori criticati pentru metodele dure de antrenament pe care le aplicau gimnastelor. In 1996 a existat un scandal monstru, Dominic Moceanu descriind cu lux de amanunte dieta stricta pe care o impuneau cei doi si stresul psihic la care le supuneau pe gimnaste, care ajungeau sa se raneasca si sa isi rupa oasele la antrenamente,