Judoka Wojdan Ali Seraj Abdulrahim Shaherkani, prima sportiva saudita din istoria Jocurilor Olimpice, a luptat vineri, la Londra, cu capul acoperit cu un fel de casca de baie, relateaza AFP. Masura a fost acceptata de Comitetul Olimpic Interntional la solicitarea familiei sportivei.

Judoka Wojdan Ali Seraj Abdulrahim ShaherkaniFoto: Reuters

Wojdan Ali Seraj Abdulrahim Shaherkani a participat la categoria +78 de kg. Sportiva a fost invinsa prin ippon, dupa un minut si 22 de secunde, de portoricana Melissa Mojica.

"Nu a fost bine pregatita pentru Jocurile Olimpice. Participarea ei a fost simbolica", a afirmat jurnalistul sportiv saudit, Amal Ismael, citat de AFP.

Arabia Saudita, care aplica o interpretare stricta a Islamului, a permis, pentru prima data in istoria tarii, participarea la Jocurile Olimpice a doua femei, Shaherkani si Sarah Attar (atletism, 800 m), cu conditia ca acestea sa respecte un cod vestimentar strict.

Comitetul Olimpic Interntional a decis marti, dupa mai multe deliberari, sa accepte cererile delegatiei saudite dupa ce tatal lui Shaherkani a amenintat luni ca isi va retrage fiica de la turneul olimpic daca nu i se va permite sa poarte val in timpul competitiei. Oficialii competitiei de judo au refuzat initial, afirmand ca este periculos.

CIO a reusit sa convinga Arabia Saudita, precum si Qatar si Brunei, ultimele trei tari musulmane care pana acum au refuzat sa permita femeilor sa participe la JO, sa renunte la interdictie. Presedintele CIO, Jacques Rogge, a laudat decizia guvernului saudit de a le trimite pe Shaherkani si pe alergatoarea la Sarah Attar la Londra.