"Intr-o situatie dificila, am avut posibilitatea sa gazduim cel mai important eveniment sportiv din lume, sa gazduim milioane de vizitatori in Marea Britanie, in acest an, si sa cream noi locuri de munca pentru oamenii care au construit Parcul Olimpic, care vor lucra in timpul Jocurilor Olimpice si care vor benefecia de aceasta investitie pe termen lung", a declarat excelenta sa Martin Harris, ambasador al Marii Britanii la Bucuresti intr-un interviu despre sport, Jocurile Olimpice si impactul lor asupra Londrei pe termen lung.

Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la BucurestiFoto: Hotnews

Rep: Care este impactul social al Jocurilor Olimpice de la Londra?

Martin Harris: Eu cred ca in primul rand Jocurile Olimpice de la Londra vor servi ca un exemplu pentru toti sa practice sport si sloganul Jocurilor Olimpice este "Sport is everybody" - sportul este pentru toti. Este o investitie in dezvoltarea sociala si personal si sper ca si echipa olimpica a Romaniei va servi ca o inspiratie pentru toti cei din Romania sa faca sport. Sportul este un mijloc eficient si foarte bun pentru dezvoltarea sociala si personala.

Evident ca pentru Londra este si o investitie foarte importanta si din punct de vedere social si economic. Prin Jocurile Olimpice vom crea un cartier nou in Londra cu multe locuri de munca si multe locuinte noi pentru oamenii din estul Londrei.

Rep: Care a fost impactul economic si la cat se ridica investitiile pentru organizarea JOcurilor Olimpice si Paralimpice?

Martin Harris: Din fericire, Parcul Olimpic a fost construit in timpul si bugetul stabilit. Cred ca a fost o investitie de aproape 9 miliarde lire sterline care a fost facuta si de companiile private si mai putin de statul britanic. Deci accentul a fost pe investitiile private in acest sens. Nu este o investitie izolata pentru ca, repet, este intr-un context de regenerare a estului Londrei.

Cred ca primul om care a avut aceasta viziune a fost un roman, sir George Iacobescu, care a facut in estul Londrei o zona industriala, dar o zona care a pierdut activitatile economice. A construit un cartier nou, un centru financiar nou - Canary Wharf. Parcul Olimpic este situat in nordul Canary Whaf. Alaturi de Parcul Olimpic, am construit cel mai mare shopping mall din Europa - Westfield Standford - care a creat multe locuri de munca de munca. In acest sens, am facut ceva pe termen lung. Este o investitie care are o perspectiva lunga si care va contribui la economia Londrei pentru aceasta generatie si pentru noile generatii.

Rep: La cat se ridica investitia in infrastructura de transport si securitate?

Martin Harris: In ceea ce priveste transportul, a fost o investitie de 6,5 miliarde lire sterline, foarte importanta pentru a stabili conexiunile intre acest cartier nou si restul capitalei Marii Britanii. A fost construit The Javelin, un tren de viteza mare care a legat King's Cross si Parcul Olimpic.

Noi am organizat si o vizita pentru o delegatie a ministerului de Transport din Romania pentru a demonstra aceasta tehnologie noua. Este si intr-un context mai mare, pentru ca in centrul Parcului Olimpic este si gara interntionala care este conexiunea principala intre Marea Britanie si restul Europei. Cross Rail este o investitie mare, o conexiune noua intre estul si vestul Londrei. In ceea ce priveste transportul, cred este o investitie foarte importanta pentru infrastructura noua si tehnologie moderna in Marea Britanie si Londra, in anasamblu.

In ceea ce priveste securitatea, am investit peste 500 de milioane lire sterline in acest aspect, din nou, cu tehnologii noi, securitatea care a fost inclusa in planul Parcului Olimpic este de noua generatie. Guvernul Marii Britanii a facut tot pentru a asigura securitatea si sportivilor si vizitatorilor in timpul Jocurilor Olimpice.

Rep: Cum se traduce conceptul de dezvoltare durabila in ceea ce priveste utilizarea resurselor create pe viitor?

Martin Harris: Este foarte interesat acest aspect al Jocurilor Olimpice de la Londra. Noi am stabilit aceasta provocare ca Jocurile Olimpice de la Londra vor fi cele mai verzi si sustenbaile din istorie. Noi am gandit cum putem sa facem fata acestei provocari. Cu multe inovatii.

De exemplu, stadionul de baschet, dupa Jocurile Olimpice, va fi transferat in ansamblu in Brazilia, pentru Jocurile Olimpice din viitor. Stadionul pentru inot are o capacitate pentru 10.000, dar dupa Jocurile Olimpice, va deveni un centru pentru inot mai mic. In Parcul Olimpic, unde sunt trotuarele, avem un design fexibil. Dupa Jocurile Olimpice, ele vor fi reduse si zona va avea un parc mai mare. Este foarte interesant acest aspect.

Am folosit locuri traditionale pentru Jocurile Olimpice. Este un loc istoric in centrul Londrei - Horse Guards Parade - aflat in centrul White Hall, un loc pentru parada militara. Aici, vor avea loc probele de la volei pe plaja. Deci, am construit o plaja in acest loc traditional pentru acest sport nou la Jocurile Olimpice. Eu cred ca Jocurile Olimpice vor fi sustenabile pentru ca am creat nu numai un parc pentru un singur eveniment, ci si un parc pentru Londra.

Rep: David Cameron a declarat ca economia Marii Britanii ar putea primi un impuls 13 miliarde lire sterline in urmatorii patru ani, datorita efectului pe care il vor produce Jocurile Olimpice si Paralimpice de la Londra. Cum comentati previziunea premierului Marii Britanii in contextul economic actual?

Martin Harris: Evident, avem un context economic actual foarte greu, foarte dificil pentru Marea Britanie, pentru Romania, pentru Europa in ansamblu. Cred ca investitiile facute in Londra sunt foarte importante. Intr-o situatie dificila, am avut posibilitatea sa gazduim cel mai important eveniment sportiv din lume, sa gazduim milioane de vizitatori in Marea Britanie, in acest an, si sa cream noi locuri de munca pentru oamenii care au construit Parcul Olimpic, care vor lucra in timpul Jocurilor Olimpice si care vor benefecia de aceasta investitie pe termen lung.

Sper ca Jocurile Olimpice de la Londra vor fi o investitie strategica si importanta pentru dezvoltarea economiei Marii Britanii in viitor.

Rep: Care este sportul dvs. preferat?

Martin Harris: Sunt scotian si e o traditie lunga de rugby in Scotia. Din copilarie, am practicat rugby. Am fost in Bucuresti pe stadionul de rugby si stiu ca e o pasiune si a poporului roman. Deci, rugby-ul.

Rep: Care sunt sportivii dvs. romani favoriti?

Martin Harris: Eu am avut oportunitatea ca ambasador britanic sa ma intalnesc cu sportivi si atleti romani: cu Ivan Patzaichin, Nadia Comaneci. Noi am denumit statii de metrou dupa eroi ai miscarii olimpice, inclusiv Nadia Comaneci si Ivan Patzaichin.

Toti sunt foarte impresionati de echipa de gimnastica a Romaniei, de Catalina Ponor si Sandra Izbasa. M-am intalnit cu aceasta echipa cand a fost prezentata inainte de Jocurile Olimpice. Sper ca Romania sa aiba rezultate foarte bune la Londra!