Judoka Wojdan Ali Seraj Abdulrahim Shaherkani, una dintre cele doua femei din Arabia Saudita care participa, in premiera, la Jocurile Olimpice, va putea lupta cu capul acoperit de valul musulman hijab, a decis marti Comitetul Olimpic Interntional, dupa mai multe deliberari, potrivit Reuters.

Judoka saudita Wojdan Ali Seraj Abdulrahim ShaherkaniFoto: Reuters

Este prima editie de Jocuri Olimpice din istorie in care Arabia Saudita a permis femeilor sa participe, insa luptatoarea de 18 ani a spus ca nu va intra in competitie decat cu hijab.

Tatal sportivei a amenintat luni ca isi va retrage fiica de la turneul olimpic daca nu i se va permite sa poarte val in timpul competitiei.

Oficialii competitiei de judo au refuzat initial, afirmand ca este periculos.

Purtatoarea de cuvant al Comitetului Olimpic National din Arabia Saudita a anuntat ca CIO si Federatia Internationala de Judo au decis pana la urma sa ii permita acesteia sa lupte cu un val special. "Au cazut de acord asupra unui anumit design de val si va concura purtand acest model", a declarat aceasta, precizand ca inca nu stie cum arata valul.

Luptatoarea va participa la categoria +78 de kg.

CIO a reusit sa convinga Arabia Saudita, precum si Qatar si Brunei, ultimele trei tari musulmane care pana acum au refuzat sa permita femeilor sa participe la JO, sa renunte la interdictie. Presedintele CIO, Jacques Rogge, a laudat decizia guvernului saudit de a le trimite pe Shaherkani si pe alergatoarea la 800 de m Sarah Attar la Lond