"Marea Britanie este pregatita sa gazduiasca cel mai mare show din lume" vineri seara, cand va avea loc ceremonia de deschiderea a Jocurilor Olimpice la Londra, a declarat premierul britanic David Cameron, citat de AFP. Cameron a iesit in fata locuintei din 10 Downing Street pentru a intampina flacara olimpica, aflata intr-un tur de Londra.

Flacara olimpica, purtata vineri de vasul Gloriana pe TamisaFoto: Agerpres/AP

El a vorbit de un "sentiment de entuziasm si anticipatie enorma in toata tara".

"Saptamanile acestea vor fi incredibile pentru tara noastra", a subliniat el, evocand "o frumoasa ocazia de a arata lumii ce are mai bun Marea Britanie, o tara cu un trecut impresionant de bogat, dar si cu un viitor plin de pasiune".

"Cineva m-a intrebat ieri ce parte din Marea Britanie vrem sa scoatem in fata - formatia Blur sau Beefeeter-ii (faimosii gardieni de la Turnul Londrei), si sincer, este vorba de ambele", a glumit Cameron.

Festivitatea de deschidere va avea loc vineri seara la ora 23.00 (ora Romaniei) si urmeaza sa fie urmarita de circa un miliard de oameni.

Ceremonia, care a costat peste 27 de milioane de euro, reda viziunea regizorului Danny Boyle (Oscar pentru filmul "Slumdog Millionaire" in 2008) asupra civilizatiei britanice. In comparatie cu ceremonia de acum patru ani, de la Beijing (o demonstratie de forta), festivitatea de la Londra va fi "umanizata" - debuteaza cu imaginea vietii rurale britanice, continua cu trecerea la societatea industriala, apoi se concentreaza asupra valorilor Angliei, intre care muzica ocupa un loc esential.

Potrivit lui Stephen Daldry, director de creatie a ceremoniei, spectacolul va aduce un omagiu "bogatei mosteniri, diversitatii, energiei inventive, spritului si creativitatii, care defineste cu adevarat insulele britanice. Este o calatorie care va celebra ceea ce suntem, ceea ce am fost si ceea ce vrem sa fim".