Campionul paralimpic sud-african Oscar Pistorious a fost declarat vineri vinovat pentru ucidere din culpa, dupa ce judecatoarea Thokosile Masipa de la Inalta Curte din Pretoria a exclus in urma cu o zi incadrarile de crima cu premeditare si crima cu intentie in cazul mortii iubitei sale, Reeva Steenkamp, informeaza Reuters. Pedeapsa maxima pentru ucidere din culpa este de 15 ani de inchisoare. Individualizarea pedepsei in cazul sportivului va fi anuntata ulterior.

Oscar PistoriusFoto: Captura YouTube

Dupa ce judecatoarea i-a cerut sa se ridice, sportivul in varsta de 27 de ani a ascultat impasibil pronuntarea verdictului.

Pistorius a fost gasit nevinovat in cazul a doua acuzatii de posesie ilegala de munitie si tragerea cu o arma de foc prin trapa unei masini, insa a fost gasit vinovat de tragerea cu arma de foc intr-un loc public, si anume sub o masa dintr-un restaurant plin cu oameni din Johannesburg.

Masipa si-a bazat decizia de vinovat pentru ucidere din culpa pe faptul ca Pistorius s-a comportat nerezonabil si neglijent cand a tras 4 focuri de arma, cu un pistol de 9mm, in usa de la o toaleta din casa sa din Pretoria, omorand-o aproape instant pe Reeva Steenkamp, care se afla dupa usa.

In cadrul procesului, procuratura a sustinut ca Pistorius a omorat-o intentionat pe Steenkamp dupa o cearta avuta in primele ore ale zilei de Sfantul Valentin, insa Masipa a aratat ca reprezentantii statului nu au reusit sa aduca suficiente dovezi care sa sprijine aceasta acuzatie.

Pistorius a sustinut ca a tras crezand eronat ca un hot se ascunde in baie.

La sosirea la tribunal, vineri dimineata, sportivul in varsta de 27 de ani a evitat sa priveasca multimea compacta de reporteri aflata la intrare.

Pistorius a fost acuzat ca a ucis-o pe iubita sa, Reeva Steenkamp, pe 14 februarie, insa joi judecatoarea a exclus incadrarile de crima cu premeditare si crima cu intentie.

Pistorius a pledat nevinovat pentru toate capetele de acuzare, inclusiv doua care se refera la tragere cu arma de foc in public si detinere ilegala de munitie.

Procesul lui Oscar Pistorius a inceput pe 3 martie 2014 si a fost in mare parte televizat.

Oscar Pistorius, in timpul Jocurilor Paralimpice

Oscar Pistorius, in timpul Jocurilor Paralimpice

Foto: Agerpres/Xinhua

Inainte de aceasta tragedie, atletul de 27 de ani, care a castigat doua medalii de aur la Jocurile Paralimpice din 2012 si a participat si la Jocurile Olimpice din acelasi an, era cunoscut ca "blade runner".

Reeva Steenkamp, absolventa de Drept si model, in varsta de 29 de ani, a fost impuscata de trei ori prin usa de la baie de catre Pistorius, in casa lor din Pretoria, dis de dimineata pe 14 februarie.

Atletul a negat ca cei doi s-ar fi certat in ziua respectiva si a spus ca el credea ca Reeva se afla in dormitor, iar in baie ar fi intrat un intrus. El s-a declarat ingrozit de ce s-a intampla si a povestit cum a incercat sa opreasca sangererea si sa o salveze pe iubita sa cand si-a dat seama de eroare.

Principalele date in cazul Oscar Pistorius

AFP, citat de Mediafax

FEBRUARIE 2013

Oscar Pistorius cu Reeva Steenkamp

Oscar Pistorius cu Reeva Steenkamp

Foto: Twitter

14 februarie: Oscar Pistorius, 26 de ani, este arestat dupa ce la locuinta sa din Pretoria s-a descoperit trupul neinsufletit al iubitei sportivului, Reeva Steenkamp, un model in varsta de 29 de ani. Sportivul recunoaste imediat ca a impuscat-o pe femeie printr-o usa, noaptea, insa subliniaza ca a crezut ca era un hot. Pistorius este incarcerat.

15 februarie: Pistorius se prezinta, cu ochii in lacrimi, la tribunalul din Pretoria. Judecatorul decide inculparea sud-africanului pentru uciderea Reevei.

19 februarie: Parchetul sustine ca a fost crima cu premeditare, avocatul sportivului spune ca a fost un accident si prezinta in detaliu varianta acestei erori tragice.

20 februarie: Politia anunta ca a gasit la domiciliul lui Pistorius seringi si testosteron, produs dopant interzis sportivilor.

Apararea subliniaza mai multe lacune si erori de procedura in ancheta politiei.

21 februarie: Anchetatorului Hilton Botha, el insusi cercetat pentru tentativa de omor, i se retrage acest caz.

Dupa firma Clarins, si firma producatoare de echipament sportiv Nike anunta ca a incetat colaborarea cu Oscar Pistorius.

22 februarie: Pistorius este eliberat pe cautiune.

MARTIE 2013

11 martie: Familia sportivului precizeaza ca, "contrar zvonurilor", Pistorius nu este pe punctul de a se sinucide.

28 martie: Pistorius obtine dreptul de a-si recupera pasaportul si astfel de a parasi teritoriul Africii de Sud.

APRILIE 2013

14 aprilie: Presa scrie ca Oscar Pistorius a fost vazut la 6 aprilie impreuna cu prietenii sai in doua restaurante din Johannesburg.

MAI 2013

20 mai: Agentul sportivului anunta ca Pistorius nu va participa la nicio competitie in 2013.

IUNIE 2013

28 iunie: Pistorius efectueaza "un antrenament de rutina".

OCTOMBRIE 2013

1 octombrie: Oscar Pistorius angajeaza experti americani in medicina legala.

NOIEMBRIE 2013

20 noiembrie: Dosarului i se adauga doua incalcari ale legislatiei privind armele de foc.

IANUARIE 2014

23 ianuarie: Au loc discutii pentru o compensatie financiara pe cale amiabila, conform unui avocat al familiei Steenkamp. Fara efect asupra procesului.

FEBRUARIE 2014

14 februarie: La un an dupa decesul Reevei, Pistorius isi exprima durerea intr-un mesaj postat pe internet.

25 februarie: Televiziunea este autorizata sa transmita in direct procesul. Pistorius obtine dreptul de a nu fi aratat in timp ce depune marturie.

MARTIE 2014

3 martie: La startul procesului, o vecina vorbeste despre "tipetele infioratoare" ale unei femei in momentul producerii dramei.

10 si 13 martie: Pistorius are stari de voma mai intai la citirea raportului autopsiei, iar apoi cand vede o fotografie cu victima sa.

APRILIE 2014:

7 - 15 aprilie: Pistorius depune marturie. Zile infernale pentru el, marcate de numeroase crize de plans si de intreruperi ale audierii. Oscar Pistorius recunoaste ca a tras cateva focuri de arma, dar refuza sa admita ca a intentionat sa o ucida pe Reeva Steenkamp.

IUNIE 2014

30 iunie: Dupa sase saptamani de intrerupere a procesului, patru experti psihiatri si psihologi au declarat ca au ajuns la concluzia ca Pistorius nu are o tulburare mentala si poate fi raspunzator penal. Pistorius poate fi condamnat la 25 de ani de inchisoare.

AUGUST 2014

7 august: Acuzarea cere ca Pistorius sa fie condamnat pentru omor, dupa un rechizitoriu de cinci ore. Apararea sustine ca a fost omor prin imprudenta.

8 august: Judecatoarea Thokozile Masipa incheie procesul si anunta ca va citi verdictul la 11 septembrie.