O istorioara care a circulat dupa intoarcerea acasa a echipei Braziliei, campioana mondiala in Chile 1962. Bicampionii au avut de facut un mars triumfal prin zeci si zeci de orase si orasele, unde au fost sarbatoriti. Intr-una din zile au poposit intr-un asemenea orasel, care avea mai rasarite doua cafenele asezate fata-n fata, de o parte si de alta a strazii. Una dintre ele era locul de intalnire preferat al localnicilor, iar cealalta, cu nicio deosebire privind aranjamentul si servitul... agoniza.

Mane GarrinchaFoto: Wikipedia

Cand jucatorii brazilieni au parasit hotelul unde au fost gazduiti, ducandu-se sa viziteze oraselul, Garrincha a intrat in cafeneaua ce i se parea mai linistita, mai modesta. A cerut o cafea, timp care a fost suficient ca de la localul de vizavi sa navaleasca aici toata obisnuita clientela, sa-l vada pe mare jucator.

Povestea nu se opreste aici. Din clipa aceea, toata aceasta clientela a ramas credincioasa noului local, pentru ca patronul a afisat vizibil pe un raft anuntul:

"Din aceasta ceasca a baut Garrincha". Iar dedesubt a pus marturie... o ceasca.

fragment din cartea lui C-tin Teasca, "Fotbal la poalele Cordilierilor"

Garrincha ("pasarea mica", 28 octombrie 1933 - 20 ianuarie 1983) sau Mane, numele real fiind Manuel Francisco dos Santos, a fost un important fotbalist brazilian. A jucat pentru echipa braziliana Botafogo din 1953. De asemenea, a jucat 50 de meciuri la nationala Braziliei ajutandu-si echipa sa castige titlul din 1958, dar mai ales pe cel din 1962, unde datorita lui, lipsa lui Pele nu a fost simtita. Unii il considera cel mai bun jucator dupa Pele si cel mai bun driblor al sportului din toate timpurile.

Driblingurile lui Garrincha